Herenboer in coronatijd?

Herenboer in coronatijd?

In de Kempen zijn we met een groep kartrekkers aan de slag gegaan om een Herenboerderij van de grond te krijgen, maar we willen ook wel weten van anderen die al deelnemen, wat voor verschil dat maakt in het dagelijks leven. 

Wat betekent het als je deelneemt aan een Herenboerderij bijvoorbeeld zoals die in Cranendonck? Waarom kies je hiervoor en ga je anders koken en eten als je met de seizoenen mee-eet?  

Karin woont met haar man en twee kinderen in Heeze en is sinds afgelopen voorjaar lid van Herenboeren de Groote Heide in Cranendonck (Heeze/Leende). Karin wil graag gezond leven en lette altijd al wel op wat ze at maar door de coronapandemie  is ze zich nog meer bewust geworden van wat ze op tafel zet en wat dat doet met haar gezondheid en die van haar kinderen. Haar kroost wil ze voorzien van gezond eten met groenten van de volle grond, die zonder bestrijdingsmiddelen zijn geteeld, in plaats van eten uit pakjes en potjes. Zo ontwikkelen de kids toch betere eetgewoontes en leren ze wat gezond eten is en waar dat vandaan komt. De Herenboerderij helpt daarbij, dat is voor haar een van de redenen om deel te nemen. 

Een andere reden om deel te nemen is ook de motivatie om bij te dragen aan een betere leefomgeving. Zomaar een avocado eten die duizenden kilometers heeft afgelegd voordat die op jouw bord ligt past daar niet bij. Als herenboer eet je (voornamelijk) wat het seizoen je geeft. In het winterseizoen zoals nu, zijn dat bijvoorbeeld kolen, bieten, spruiten, wortels, uien, aardappelen, prei en knolselderij. In de zomer komen er weer veel andere producten van het land en is er nog meer diversiteit. 

Direct van het land eten, zonder transport van hot naar haar en allerlei tussenhandel waardoor uiteindelijk de boer geen eerlijke prijs krijgt voor zijn product, dat is ook waar de Herenboerderij voor staat.  Dat vraagt wel een andere manier van koken en meer creativiteit in het maken van verschillende gerechten. Je krijgt de rode kool niet gesneden in een zakje zoals bij de AH, maar een hele kool of soms twee kolen, waar je zeker een paar keer van kunt eten.  

De keuze voor deelname aan een Herenboerderij is een keuze voor gezond eten, direct van het land en op een natuur-inclusieve manier geproduceerd.  En een keuze om met je huishouden deel uit te maken van  een community van dorpsgenoten of mensen uit de directe omgeving. 

Ook in onze regio is een coöperatie opgericht: Herenboeren de Kempen. Wij zijn nog op zoek naar een locatie in de regio waar de boerderij kan komen. We zijn al een aardig eind op weg met de ledenwerving maar het is nog mogelijk om je aan te sluiten! 

Wil je meer weten? 
Kijk eens op www.herenboeren.nl of geef je op voor de volgende (online) informatie-bijeenkomst op 25 februari om 20.00 uur via herenboerendekempen@gmail.com. 

Namens Herenboeren de Kempen, 
Tamara Maas.