Verslavingen komen vaker voor dan je denkt, van jong tot oud, zo ook in Riethoven. Tijdens de lezing ‘Het puberbrein’ in 2022 is er veelvuldig het verzoek gedaan om het thema ‘verslaving’ bespreekbaar te maken. Daarnaast ontving onze dorpsondersteuner Lieneke Verspaandonk de afgelopen tijd verschillende signalen van inwoners betreft dit thema. Het blijkt dat er achter de schermen veel wordt gesproken over verslaving en dat mensen er een duidelijke mening en/of oordeel over hebben.
Dat gesprek moet volgens Meer Riethoven niet achter de schermen, maar juist ervoor worden gehouden. Daarom organiseerden wij op 1 en 8 maart informatieavonden over verslaving (zie hieronder een korte samenvatting. En ondanks dat veel Riethovenaren graag een boekje opendoen over dit onderwerp (weliswaar achter de schermen), zijn er slechts een aantal bij de informatieavonden aanwezig geweest. Daar mag verandering in komen!
Laten we het gesprek daarom voortzetten en nadenken over het vervolg. En wel op 12 april aanstaande om 19:30u in de Rietstek. In deze vertrouwde omgeving kijken we naar verdieping van het thema verslaving en of er andere verslavingen besproken moeten worden. Denk bijvoorbeeld aan game-verslavingen.
Iedereen die wil meedenken is welkom. Geef je op via dorpsondersteuner@meerriethoven.nl of via 06 55 22 58 56.
Een samenvatting van de lezing over drugs
Op 1 maart deelde Nicolette Koopen vanuit haar rol als moeder haar ervaringen met verslaving. Ze verloor haar dochter Daniëlle door XTC: "Je moet niet denken dat het jou niet overkomt." Danielle overleed na het gebruik van XTC. “Na haar overlijden kon ik er met mijn gedachten niet bij dat dit kon gebeuren, daarom ben ik stichting Team Danielle gestart. De presentaties die ik nu geef hebben als doel een reëel beeld van XTC te scheppen, wat inhoudt dat ik alle kennis die ik de afgelopen jaren opgedaan heb, deel met aanwezigen.” Nicolettes motto is dat er bewustwording moet komen en om dit te bereiken geeft zij presentaties, schrijft ze op sociale media, praat ze met diverse overheidsinstanties en voedt ze zich dagelijks met nieuwe kennis vanuit diverse kanalen.
De tip van Nicolette: Informeer jezelf en verzamel kennis, maak dit bespreekbaar met elkaar en luister zonder oordeel.
Een samenvatting van de lezing over alcohol
Op 8 maart nam Roland Roefs uit Bladel de deelnemers mee in zijn ervaring met alcoholverslaving. Roland gaf in zijn interactieve verhaal aan dat een laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen dé ingrediënten kunnen zijn voor de start van een verslaving. Bij hem heeft het even geduurd voordat hij zelf in de gaten kreeg dat hij verslaafd was. Vooral zijn dierbaren hebben Roland geconfronteerd met zijn gedrag en zijn verslavingen. Kenmerkend in Rolands verhaal was dat alles overvloedig en buitensporig in zijn gedrag aanwezig was: drank, auto’s, vrouwen, aandacht, drugs, workaholic, het gevoel het gemaakt te hebben ‘het manneke’ te zijn, de buitenwereld te laten zien hoe goed alles ging heeft hem uiteindelijk alleen maar verwijdering van zichzelf gebracht.
Ook de 15 terugvalmomenten in zijn leven, zijn gevoelens en emoties die daar mee gepaard gingen en die van zijn omgeving zijn hiermee de revue gepasseerd. ‘Eens verslaafd, altijd verslaafd!
Inmiddels is Roland 8 jaar clean, succesvol ondernemer en geeft hij voorlichting op scholen, is hij jeugdtrainer bij een voetbalvereniging waar hij ook avonden over het onderwerp ‘verslaving’ organiseert voor zowel ouders als jeugd. In Bladel heeft Roland een meeting opgezet waar herstellende verslaafden samenkomen die elkaar helpen clean te blijven. Hij is hiermee aangesloten bij een wereldwijd netwerk onder de naam Narcotics Anonymous. Dit netwerk organiseert bijeenkomsten in 132 landen en werkt volgens een 12 stappen programma. Deze benadering maakt geen onderscheid tussen de verschillende verslavende middelen.
De tip van Roland aan ouders richting hun kinderen is: Wees trots op WIE je kind is in plaats van op wat ze DOEN of PRESTEREN! Werk aan zelfvertrouwen en een positief zelfbeeld.
Alcohol lijkt normaler gevonden te worden onder de oudere generatie omdat het gelegaliseerd is. Een ‘beetje' drinken voor een verslaafde werkt niet!
Speciale dank
Wij willen de familie van Dommelen bedanken voor het verzorgen van de bedankjes voor onze sprekers. Een tasje puur natuur van eigen bodem. Super!
Namens Meer Riethoven
Werkgroep:
Lieneke Verspaandonk, Cos van Driel en Joyce Sanders
12 april 2023
19:30 uur
De Rietstek
Georganiseerd door: Coöperatie Meer Riethoven