Berichten Meer Riethoven

Berichten Meer Riethoven

DUO fiets project “Fietsmaatjes Riethoven” gaat van start!

De Coöperatie, De Rietstek, De KBO, de dorpsondersteuner, dorpsbewoners, mantelzorgers en vrijwilligers zijn afgelopen jaar enthousiast geraakt voor het idee om met gebruikmaking van duo fietsen in Riethoven een nieuw initiatief “Fietsmaatjes Riethoven” toe te voegen aan de activiteiten voor onze kwetsbare inwoners. 

Fietsmaatjes Riethoven maakt het mogelijk dat mensen die niet meer zelfstandig kunnen of willen fietsen, samen fietsen met een vrijwilliger (fietsmaatje) op een duo fiets. Bijvoorbeeld voor ouderen, licht gehandicapten of mensen met een tijdelijke blessure.  

Het doel is om de gasten fietstochten van circa 1 – 3 uur aan te bieden op een duo fiets met elektrische trapondersteuning, met de mogelijkheid om zelf mee te trappen, en zittende naast een fietsmaatje die trapt en stuurt. Ze kunnen samen met de vrijwilligers plezier beleven aan het samen fietsen, maar vooral ook mee “blijven” doen in het dorp, elkaar ontmoeten, jong en oud samenbrengen, bewegen en als onderdeel van de aanpak van vereenzaming.  

De succesvolle voorbeelden van landelijke en regionale “fietsmaatjes” projecten zoals in Reusel, Vessem en Hoogeloon hebben daarin enorm inspirerend gewerkt.  

Positieve reacties en enthousiasme uit het dorp en de bereidheid om voor dit initiatief de nek uit te steken heeft er toe geleid dat “Meer Riethoven” de organisatie en coördinatie op zich neemt en het project “Fietsmaatjes Riethoven” samen met andere organisaties en vrijwilligers uit gaan voeren.  

Door de coronacrisis was de start van dit initiatief helaas vertraagd. De werkgroep is nu opnieuw voortvarend aan de slag gegaan om de komende maanden alvast met 1 duofiets te gaan fietsen. Oktober en november zullen door ons gebruikt gaan worden om het project als proef op te starten, waarbij we kunnen leren hoe we de vrijwilligers en de gasten het beste in kunnen zetten. De echte start zal dan in begin van het nieuwe jaar zijn en we in 2021 volledig met 2 fietsen en vrijwilligers  “coronaproof” gaan fietsen.  

Bij zo’n organisatie komt veel meer kijken als je in eerste instantie denkt. Daarvoor hebben we aansluiting gezocht bij www.fietsmaatjes.nl  Hun kennis en ervaring opgedaan bij 20 andere fietsmaatjes projecten kunnen we goed gebruiken. Wil je daar meer van weten, kijk eens op hun website. We houden jullie verder op de hoogte via onze website www.meerriethoven.nl,  Facebook, nieuwsbrieven, Houwmouw en andere publicaties. 

Fietsmaatjes Riethoven,  
Sander van Dooren, fietsmaatjesriethoven@meerriethoven.nl 

Lezing Puberbrein zit “vol” 

De lezing voor ouders/verzorgers, opa/oma’s en trainers en iedereen die regelmatig met pubers te maken hebben is volgeboekt. Vanwege de coronamaatrgelen is het aantal plaatsen in de Rietstek beperkt. 

De lezing door Aletta Smits vindt “live”plaats in de Rietstek op 7 oktober om 19.30 uur en De lezing wordt georganiseerd door de Cooperatie Meer Riethoven en wordt mede mogelijk gemaakt door de Bibliotheek De Kempen en de dorpsondersteuner. 

De lezing kan ook nog vanuit thuis gratis worden gevolgd via een livestream. Inschrijven voor de livestream kan door het scannen van de QR code via uw mobiele telefoon of via het formulier op de website; www.meerriethoven.nl/thema/opgroeien/ 

Aletta geeft lezingen en workshops over de ontwikkeling van het puber­brein. Op een humoristische manier laat ze zien dat pubers, of ze nu 12 of 20 zijn, voor volwassenen vaak voelen alsof ze een vreemde levensvorm zijn. En hoe mensen, die de puberleeftijd zijn ontgroeid, daarmee om kunnen gaan. Dan heb je er begrip voor waarom ze hun huiswerk niet maken. Waarom hun eigen dingen NU moeten en jouw dingen STRA-HAKS. En waarom je zo lekker met ze kunt lachen.