Beste lezers van de Houwmouw

Beste lezers van de Houwmouw

We hopen dat u een goede zomer heeft gehad en dat u geen dokter heeft gezien! 

Mocht u onverhoopt wel medische zorg nodig hebben gehad, dan weet u hoe belangrijk het is dat de juiste medische informatie bij de verschillende hulpverleners bekend is. Helaas is dit nog steeds niet goed geregeld. 

Een goed beveiligd systeem dat ervoor zorgt dat er informatie uitgewisseld kan worden tussen de huisarts, de huisartsenpost en de apotheek is het Landelijk Schakel Punt (LSP). Om dit mogelijk te maken is het belangrijk dat u zelf toestemming geeft! Dit kan op 3 manieren: door het tegen uw huisarts/apotheker te zeggen, door een formulier in te vullen of via de website www.volgjezorg.nl. Op de website kunt u ook zien of u al toestemming hebt gegeven en aan wie. Om te zorgen dat de gegevens van de huisarts EN de gegevens van de apotheek via het LSP ingezien mogen worden moet u elk APART toestemming geven. 

Waarom zou u dat doen? 

Natuurlijk kan het zijn dat u niet wilt dat er bepaalde zaken bij andere hulpverleners bekend zijn, omdat ze bijvoorbeeld erg privé zijn. U kunt dan denken aan relatieproblemen, bepaalde psychische problemen of bijvoorbeeld een ziekte, waar u zich voor schaamt. U kunt u huisarts vragen dat probleem dan af te schermen, zodat het niet getoond wordt via LSP. 

Uw gegevens mogen alleen digitaal worden gedeeld met zorgverleners, die u ook echt zorg verlenen en zijn niet “zomaar” op te vragen. Zorgverzekeraars, bedrijfsartsen en werkgevers mogen deze gegevens niet opvragen. Ook wordt niet u hele dossier gedeeld, maar alleen de belangrijkste uit de probleemlijst en de contacten met de huisarts van de laatste 4 maanden. Ook de medicatie, die de huisarts heeft voorgeschreven en bij toestemming aan de apotheek ook de overige medicatie. En natuurlijk wordt ook de informatie over allergieën en overgevoeligheden voor bepaalde medicijnen gedeeld. 

Voor meer informatie kunt ook terecht op 070-3173456 (werkdagen) of op de website: www.volgjezorg.nl