Beste lezers van de Houwmouw

Beste lezers van de Houwmouw

Er zijn 2 onderwerpen, die ik graag wil benoemen: 1. Corona(vaccinatie) 2. Inloopgroepen positieve gezondheid. 

Corona 
Wat betreft corona hoop ik dat het bij verschijnen van deze Houwmouw langzaam beter gaat en we wat meer vrijheden terug krijgen. In onze praktijk werken we nog steeds met een apart spreekuur voor mensen met mogelijk corona-klachten. Onze assistentes zullen hier ook altijd naar vragen. Ook bij lichte klachten (niezen, hoesten, keelpijn, niets ruiken/proeven, snotneus of bij benauwdheid of koorts) blijft het advies om altijd te laten testen! Een afspraak maken voor een test kan via coronatest.nl of via 0800-1202. 

Corona-vaccinaties 
Rondom de vaccinaties bestaat nog veel onduidelijkheid. De meeste mensen boven 72 jaar zijn nu opgeroepen door de GGD. Voor jongere mensen blijft er veel onduidelijk. Op de website van de rijksoverheid staat een schema met de planning. Wij weten als huisartsen helaas niet meer. Voor meer informatie over de coronamaatregelen of over de vaccinaties kunt u  ook bellen met het RIVM via 0800-1351. 

Wanneer je corona hebt gehad in het half jaar voor vaccinatie is een tweede prik niet nodig, je bent dan al genoeg beschermd na 1 prik. Een tweede prik mag natuurlijk wel. 

Het AstraZeneca vaccin is veel negatief in het nieuws geweest. Het is goed om te weten dat het risico op ernstige negatieve bijwerking heel klein is. Het ging nu om de bijwerking van trombose (bloedprop in een bloedvat) met een tekort aan bloedplaatjes. Bij jongere mensen onder de 60 jaar komt dit mogelijk voor bij minder dan 1 persoon op 100.000 mensen. Ter vergelijking: de kans op trombose door met het vliegtuig te reizen is ongeveer 6 op duizend mensen, dus ongeveer 1000x groter risico bij vliegen dan bij vaccinatie. 

Bij de tweede prik van Astrazeneca is deze bijwerking nog nooit opgetreden. Als de eerste prik dus goed gegaan is, kun je veilig de tweede prik gaan halen. 

Op de website van thuisarts (onder kopje “Ik krijg een prik tegen corona) nog meer duidelijke uitleg. 

Wanneer wij meer weten over volgende vaccinatie-rondes dan zullen we dit op de website zetten en via mail patiënten informeren.  

Positieve gezondheid 
Positieve gezondheid is een manier om naar je gezondheid te kijken op een brede manier. Wanneer je niet ziek bent betekent het niet automatisch dat je gezond bent. En je kunt best een ziekte hebben zonder echt “ziek” te zijn. Om je gezond te voelen is het ook nodig dat je lekker in je vel zit, fijne mensen om je heen hebt, je geen grote zorgen over geld of over je huis hebt, dat je wat te doen hebt en dat je het gevoel hebt wat zinnigs te doen. 

Wanneer dit niet goed gaat en je bijvoorbeeld veel spanning hebt in je leven of als je vaak moe bent zonder duidelijke reden of als je veel moeite hebt met contacten leggen voel je je niet zo prettig. 

Om mensen hierbij te helpen is er vanuit de huisartsenzorggroepen een training opgestart over positieve gezondheid.  

Er zijn 6 bijeenkomsten over verschillende onderwerpen. Je kunt zelf kiezen welke je interessant lijken. Zie ook de bladzijdes achter in deze Houwmouw. 

We hopen dat dit een positieve hulp kan zijn voor mensen, die het nodig hebben! 

Met vriendelijke groet, 
Team huisartspraktijk Riethoven