Broederschap heeft Toekomst

Broederschap heeft Toekomst

Opbloei : In 1967 schiet Jan Antonis sr. Koning. Hij begint samen met de overheid (bestuur) van toen leden te werven. Dit deed hij samen met Gerrit en Jan Cremers en Wim Das. Zij hebben zorg gedragen voor een flink aantal tamboers – vendeliers en schutters. 

Dit was het begin van een gilde met veel aanzien zowel in ons dorp als ver daar buiten. Er werd door deze nieuwe leden flink geoefend met de materialen die ze toen voor handen hadden. Snel werden er allerlei spullen aangeschaft in 1969 o.a. de nieuwe pakken blauw / geel – trommen. En er werd geschoten op de  schutsboom bij de kruising Tonterstraat / Gildestraat. 

In 1970 werd grond aangekocht aan de Teulweg nabij de Molenstraat voor een nieuw schietterrein. Hier werden enkele oude lichtmasten geplaats die gingen dienen als onder bomen en de boven bomen kwamen uit de Ardennen. Ook kwam er in 1971 een schuilhut bij te staan. Toen zijn ook de tamboers en vendeliers daar gaan oefenen, dit deden ze voorheen bij de oude Sleutel. Het gilde bleef in die jaren flink groeien zodat we in 1983 de gildehut moesten gaan uitbreiden.  

In de jaren ’80 waren de gilden heel populair, en kregen we uitnodigingen uit binnen en buitenland. Zo zijn we aanwezig geweest bij de opening van het provinciehuis in Den Bosch – het Paus bezoek aan Nederland op de vliegbasis Eindhoven – en het defilé op Paleis Soestdijk bij Koningin Juliana tijdens Koninginnedag. En naar diverse gildefeesten in het buitenland Europees Koningschieten in Oostenrijk – Duitsland – België – Polen – Frankrijk. 

Om zelf het hoofd boven water te houden hebben we door de jaren heen diverse activiteiten en feesten georganiseerd zoals: Onze jaarlijkse bloemenactie die nog steeds een succes is heel Riethoven van prachtige bloemen voorziet. – Breugeliaanse maaltijd in 1992 – Rondom den Bom maaltijd in 1995 – Lentefeest in 2005 – Boerenmaaltijd in 2008 – Riethoven zingt 2013 en onthulling van onze sculptuur op de Brouwerswei. En dan natuurlijk de Kringildedagen die wij organiseerde in 1977 – 1988 – 1999 – 2011 – 2022 deze vooraf gegaan door geweldige feestavonden met optredens van bekende artiesten zoals b.v.: Gerard Joling – George Baker – Blof – Rowen Heze enz.  

Ook traden we naar buiten voor het uitreiken van de Pinksterkoeken aan de schooljeugd en ook het ijs uitdelen aan de schoolkinderen tijdens ons teerfeest en 28 dec. Verzorging van Onnozele kinderen. In die jaren zijn er ook nieuwe schietbomen geplaatst en is er in 2004 een compleet nieuwe guldhut gekomen omdat de oude te klein was en niet meer voldeed. We zitten nu op een prachtige locatie waar we in de toekomst mee vooruit kunnen. 

Nu ruim 50 jaar later is het gilde nog steeds actief, veel leden zijn al vanaf de opbloei actief aanwezig maar we zijn zeker ook aan verjonging toe. Het ledenaantal loopt ook bij ons iets terug, maar toch gaan we nu voor de vijfde keer de Kringgildedag van Kring Kempenland organiseren. Deze is op 4 en 6 juni 2022 op ons prachtige gildeterrein.  

Zijn er mensen die belangstelling hebben gekregen in ons gilde, kom dan gerust even langs op de donderdagavond vanaf 20.30 uur of op de zondagmorgen vanaf 10.30 uur. (op donderdagavond oefenen we in trommen – bazuinblazen en vendelen en gezellig samenzijn – en op zondag morgen is er geweerschieten en kruisboogschieten.) 

Natuurlijk is iedereen welkom op onze Kringgildefeesten in het Pinkster-weekend: zaterdag 4 juni feestavond en maandag 6 juni de kringgildedag.  De kaartverkoop voor de feestavond is nu gestart! 

De kaarten kosten in de voorverkoop 20 euro (ex. 1 euro service kosten) en zijn verkrijgbaar via www.feestavondriethoven.nl. Hier vind je ook meer informatie over de optredende artiesten: “Oerend Hard”(de Normaal coverband), Rene Schuurmans en DJ Martin Vie.