Dodenherdenking op 4 mei 2024 in Riethoven

Dodenherdenking op 4 mei 2024 in Riethoven

Beste Riethovenaren,

Afgelopen 4 mei vond voor de vijfde keer de dodenherdenking plaats bij het oorlogsmonument aan de Heuvelweg. Het verheugde het comité zeer dat de opkomst zo groot was. Ondanks het slechte weer waren er zo’n 140 geïnteresseerden aanwezig.

Vanaf de Rietstek vertrok een groep wandelaars, uitgeluid door de kerkklokken. Bij het Walikerplein werden de wandelaars opgewacht door het St. Anna Gilde waarna gezamenlijk de route richting het oorlogsmonument werd voortgezet. Om 19:45u werd de herdenking geopend door een toespraak van de ceremoniemeester Karin van Bakel. Na het bekende “Kan ik iets voor je doen” van de Dijk, gezongen door Cheers, en trompetsolo “The Last Post” door Arnold Willems werden op klokslag acht uur, verzorgd door Bram Vlassak, twee respectvolle minuten stilte in acht genomen gevolgd door het Wilhelmus.

Hierna werden drie kransen gelegd. Burgemeester Arinda Callewaert legde een krans namens de gemeente Bergeijk, de tweede krans werd gelegd namens de gemeenschap van Riethoven door Jack Spanbroek en Tineke Wouters van Meer Riethoven. De derde krans werd gelegd door Christ van Eijck en Theo Kuijpers  namens de Heemkundegroep Riethoven.
Deze kransleggingen werden begeleid door leden van de Scouting Rythovius.

Toespraken waren er door wethouder Burgemeester Arinda Callewaert en door Jef van den Putte. Jef is de zoon van de onlangs overleden Jos van den Putte. Jos had vorig jaar al toegezegd om dit jaar te komen spreken, maar het mocht niet meer zo zijn. Voor zijn dood heeft Jos zijn toespraak voor deze herdenking op papier gezet. Tijdens de herdenking heeft zijn zoon Jef de toespraak van zijn vader voorgedragen.

De toespraken zijn terug te lezen via deze links:

Toespraak-dodenherdenking-2024-ceremoniemeester-Karin-van-Bakel.pdf

Toespraak-dodenherdenking-2024-Jos-Jef-van-den-Putte.pdf

Kinderen van groep acht van de basisschool hadden gedichten geschreven en enkele daarvan werden voorgelezen door Holly, Belle en Loïs.

Gedichten-van-groep-8-dodenherdenking-2024.pdf

Groep 8 had dit jaar meegedaan aan het landelijk project “Adopteer een monument” dat ondersteund wordt door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Vanuit dit project hebben Geert en Sven een bloemstuk bij het monument gelegd. Aansluitend konden kinderen in de basisschoolleeftijd een bloemetje leggen bij het monument.

Het Sint Annagilde sloot de herdenking af met een mooie vendelgroet en daarmee was de vijfde dodenherdenking in Riethoven onder grote belangstelling een feit.
Na afloop van de herdenking kon bij de Rietstek onder het genot van een kopje koffie of thee nagepraat worden, aangeboden door Meer Riethoven.

We willen langs deze weg iedereen nogmaals bedanken die zich op welke manier dan ook heeft ingezet om deze herdenking mogelijk te maken.

Tot slot willen we via deze weg Piet Jansen nog extra bedanken voor zijn inzet in de afgelopen 5 jaren voor het Comité 4 mei. Piet heeft eerder dit jaar aangegeven dat dit zijn laatste jaar als comitélid zou zijn. Hij gaat zich richten op andere vrijwilligerstaken die ons mooie dorp te bieden heeft. We hebben in Jean-Paul Helmonds een fijne opvolger gevonden.

Vriendelijke groeten,

Namens Comité 4 mei Riethoven

Karin van Bakel, Jean-Paul Helmonds en Eric Willems