Een maand voor de Moeder

Een maand voor de Moeder

Beste Riethovenaren en Parochianen,                                                             Er worden in de maand mei overal in de kapellen veel kaarsen aangestoken. Veel mensen fietsen langs de kapellen om daar kaarsen aan te steken en een moment stil te zijn.                                                                                     De tweede zondag in mei heeft iedereen wel aan zijn of haar moeder gedacht en als de mogelijkheid er nog is, geprobeerd om naar haar toe te gaan en haar te feliciteren met moederdag. Het is tenslotte een heel bijzondere dag voor moeder.                                                

Het feest voor de katholieken begint op deze dag eerst in de Kerk of in de Mariakapel, want Moeder Maria is onze hemelse Moeder en Zij zorgt voor ons en beschermt ons zoals Zij zorgde voor Haar Kind Jezus. Dat was en is onze katholieke traditie. Daarom bezoeken vele mensen ook de Maria kapel  om daar zoals gezegd kaarsen aan te steken of bloemen neer te leggen voor hun persoonlijke gebedsintentie.                          

Als traditie zouden de dorpelingen van Westerhoven en Riethoven op 9 mei tweede zaterdag dit jaar voor de 150ste keer te voet ter bedevaart gaan naar Onze Lieve Vrouw ter Eijk in Meerveldhoven. Maar vanwege de Corona toestand ging dat niet door. Op die zelfde dag, ben ik zelf wel wandelend naar de Maria bedevaartkerk in Meerveldhoven gegaan. Ik deed dat heel eenvoudig, met de Rozenkrans in de hand, biddend in stilte voor de intenties van deze noodsituatie van nu in deze moeilijke periode in ons leven. Ik liep langs de twee Maria-kapellen in Riethoven.  

Na mijn benoeming in deze parochie, was het vorig jaar de eerste keer dat ik met de parochianen, de medepelgrims, deze tocht liep. Toch was de weg naar ernaartoe dit jaar voor mij niet helemaal duidelijk, maar gelukkig heeft een van de parochianen mij geholpen om de goede weg te vinden. Om half elf kwam ik bij de Mariakerk aan en daar mocht ik privé de Heilige Mis opdragen . Ik kwam daar ook een paar parochianen tegen die de Mariakerk op datzelfde moment bezochten. Het is een heel bijzondere, eenvoudige en persoonlijke bedevaart voor mij geweest.

Ik heb de noveen kaarsen van de heilige Moeder Maria en van de heilige Corona van de koster van de bedevaartkerk gekregen om die in onze kerken aan te steken. Moge onze hemelse Moeder Maria en onze patroonheiligen ons helpen en beschermen in deze moeilijke tijd.

Pater Pushparaj, HGN. 06 24453145.