Een portretje

Een portretje

Hellen van den Heuvel doet dit jaar mee aan Alpe d’Huzes .  Aan motivatie ontbreekt het in elk geval niet, maar ze realiseert zich dat het een zware klus gaat worden. 

De meeste deelnemers aan Alpe d’Huzes  hebben naast het gezamenlijke doel, geld ophalen voor KWF, ook nog een persoonlijke motivatie om mee te doen, is dat voor jou ook zo? 

 ‘16 Jaar geleden heb ik ons mam verloren aan kanker, 2 jaar geleden, heb ik zelf de helft van mijn schildklier preventief moeten laten verwijderen. Van de zomer heb ik besloten dat het nu tijd is om mee te doen. Ik heb het overlijden van mijn moeder nooit verwerkt en hoop dat op deze manier te bereiken. En het doel staat me ook aan. Voor onderzoek naar kanker is heel veel geld nodig. Omdat de kanker van ons mam mogelijk genetisch bepaald is, mogen mijn zussen en ik ons jaarlijkse laten controleren. Ik maak zolang dus al gebruik van de medische mogelijkheden en vind dat ik iets terug mag doen. 

Vorig jaar heb ik een vriendin van ons Janne, Imke met haar familie gevolgd. Dat heeft veel indruk op me gemaakt.’ 

Er zijn veel mogelijkheden om deel te nemen, lopen, fietsen, welke ga je doen? 

 ‘In eerste instantie dacht ik om te gaan lopen. Maar uiteindelijk heb ik besloten dat de uitdaging iets groter moest zijn, dus ga ik fietsen. Nu ik aan het trainen ben kom ik er achter dat ik heel veel energie heb verloren na de operatie aan mijn schildklier. Dus dat wordt nog veel  trainen. 

Dus je gaat fietsen, alleen of in een team? 

 ‘Ik heb op facebook een oproep geplaatst voor een fietsmaatje, maar daar heb ik geen reactie op gekregen. Op de informatiedag in Nijkerk heb ik besloten om toch te gaan. Tijdens de infodag werd ik geattendeerd op een team uit Bladel. Uiteindelijk ben ik aangesloten bij team ‘Blaal2beatcancer’.  We trainen individueel, en af en toe als groep. 

Waarom dit team? 

 ‘Om verschillende redenen. Ten eerste is het veel gezelliger. Daar komt bij dat iedere deelnemer wordt geacht 2500 euro sponsorgeld binnen te brengen,, wat veel geld is als je dat in je eentje moet doen. Als team blijft dat datzelfde bedrag per persoon maar je hebt gezamenlijk wel meer mogelijkheden om dat te bereiken. En verder moet er voor die dag heel veel geregeld worden. Vervoer naar Alpe d’Huzes , verblijf, reparatie– en reserve spullen. Het team doet al verschillende jaren mee en heeft dus veel ervaring. Van hun kennis mag ik gebruik maken. Daar ga ik natuurlijk wel wat voor terug doen. 

Ik neem aan dat je bedoelt dat je jouw sponsordeel wel wilt bijdragen? 

‘Natuurlijk ga ik daar wel mijn best voor doen, ik ben al blij dat ik voor de overige zaken gebruik mag maken van het team. Uiteraard ga ik ook meehelpen bij de sponsor activiteiten van het team. Op 21 en 22 december is er een popup winkel in Bladel waar allerlei dingen verkocht gaan worden. We verkopen het hele jaar door wijn, er is een Tikkie actie, een spinner marathon en een benefiet avond. 

We hebben een site, waar alle producten en acties op staan. 

Ik wil zelf geld inzamelen door een paar dagdelen per week huishoudelijke klussen te gaan doen, werk wat maar een keer per zoveel tijd moet gebeuren. Een vloer in de was zetten, grote schoonmaak van keukenkastjes, zoiets. Op die manier doe ik iets terug voor het geld wat ik vraag.  Verder heb ik potjes met vetbolletjes te koop en ga ik tapas plankjes maken en verkopen, ik heb een collectebus in de Rietstek staan en zo zijn er nog wat ideeën die de komende weken uitgewerkt moeten worden.’ 

Hoe kunnen we jou steunen en blijven volgen? 

 ‘Voor informatie kun je terecht op de facebook pagina Blaal2beatcancer of op de site van Alpe d’Huzes . In de Rietstek heb ik een verkoophoekje. Wijn, armbandjes, zakje complimenten, een lichtpuntje.. van alles voor het goede doel.  Ik zal ook regelmatig wat berichtjes in de Houwmouw zetten over nieuwe acties.’  

Interview en foto: Ger Cremers.