Geslaagd gildefeest in het pinksterweekend  

Geslaagd gildefeest in het pinksterweekend  

In het pinksterweekend organiseerde het gilde St. Anna de 78e kringgildedag van kring Kempenland . De opkomst, het enthousiasme en de vele leuke reacties vanuit de gildes, genodigden en toeschouwers overtroffen al onze verwachtingen. 

Wij willen iedereen die mee heeft gewerkt aan de totstandkoming van deze dag en de vele aanwezigen langs de route en op ons feestterrein bedanken voor hun bijdrage en bezoek. 

Het feest begon op zaterdagavond. Het was prima warm weer en de tent stroomde vlot vol.  Nadat DJ Martin Vie de zaal wat had opgewarmd trad de 10-koppige Normaal Tribute band op. Ze speelden met een behoorlijk volume. Maar ja, dat heb je als je Oerendhard heet, werd er gezegd. Ook was de ervaren rasartiest René Schuurmans van de partij en die kreeg de tent in opperste feeststemming. Op het terrein buiten de tent draaide de frites- en snackverkoop op volle toeren en om één uur doofde de muziek.  

Op zondag was het familiedag. Maar oei, wat was het regenachtig weer… We hadden een buitenopstelling met een heuse zandbak in een lage container en een terras met springkussens. Gauw werden alle materialen voor zover mogelijk in de grote tent geplaatst. Gewapend met paraplu’s kwamen de diverse families aan. Eenmaal binnen zat de sfeer er snel in. De kinderen vermaakten zich uitstekend met de springkussens. Als highlight was er een drumworkshop van BEAT-IT. BEAT-IT had een hele set instrumenten waarop de aanwezige kinderen konden trommen. Het was erg leuk om te zien. De leider gaf een ritme aan en iedereen “antwoordde” mee. Het ging niet alleen om het geluid. De mimiek en korte dansjes hoorden er ook bij. Prachtig om te zien!  Tegen de avond werd de barbecue opgebouwd. Dat was lastig, want het regende nog steeds. Met inventiviteit werd een bus geregeld en via de imperiaal werd er een zeilconstructie gebouwd. De barbecue kon beginnen! Deze was perfect verzorgd en smaakte prima. Dat het heel gezellig was bleek wel uit de velen die ook na de barbecue nog lekker bleven zitten en praten. 

De tweede pinksterdag was het de kringgildedag. Alle gilden van Kring Kempenland waren uitgenodigd voor de bijeenkomst en de diverse wed-strijden. Je moet dan denken aan geweer- en kruisboogschieten, vendelen, trommen, bazuinblazen, ringsteken en standaardrijden. Al om
8 uur in de ochtend verzamelden zich de “overheden” van de gildes om vervolgens in een stoet naar de Gildemis in onze dorpskerk te gaan. Het was een mooie mis, met een boodschap over broederschap in de samenleving:  “Broederschap staat voor gevoelens van verbondenheid met de andere mens, uit het besef dat die ander wezenlijk is zoals wijzelf. Hieruit volgt een fundamentele en spontane vriendelijkheid. Enkel door het woord ‘samen’ daadwerkelijk handen en voeten te geven, kan een leefbare toekomst gecreëerd worden voor de komende generaties. Dit is juist waar het gildewezen in haar kern voor staat en waardoor het ook in onze tijd een mooi signaal uitzendt.”  

Na de mis was er in de feesttent een koffietafel. Het was een prachtig gezicht om al die lange tafels te zien met daaraan de vele mooi uitgedoste gildeleden. Na afloop werd de erewijn geschonken. 

Een van de hoogtepunten van de dag was de optocht door Riethoven, met meer dan 1000 deelnemers. De route was afgezet door vrijwilligers. Het weer bleef gelukkig goed, slechts een enkel kort buitje is er gevallen. Het was een prachtige optocht die aangevoerd werd door ons Riethovens Harmonie Corps. De schoonheid van de optocht kwam tot uitdrukking middels de vele mooie pakken, de zilveren versierselen en kleurrijke vaandels. Ook de paarden, waarvan één zelfs met haar kleine veulen, vormden een ware attractie. Wat daarnaast grote indruk maakte, waren de Riethovenaren langs de route. Er werd gevlagd, tuinen waren versierd en hier en daar waren statafels neergezet. Mooi om zo onze gemeenschap te ervaren! Eenmaal teruggekomen op het feestterrein was het tijd voor de massale opmars. Dit was een kleurig en kippenvel trekkend spektakel. Als één groep liepen alle gildeleden over de volledige veldbreedte onder tromgeroffel richting de jury-wagen. 

In de middag daarna was het tijd voor de wedstrijden en voor een gezellig samenzijn op de mooie terrassen. 

Ben jij erbij gewest en heb je ook zo genoten van de kringgildedag en/of wil je de sfeer en disciplines die we op deze dag hebben laten zien zelf van dichtbij meemaken? Wij nodigen iedereen uit om op een donderdagavond (trommen, bazuinblazen, vendelzwaaien) en of zondagochtend (geweer- en kruisboogschieten) aan te komen bij de Guldhut, om kennis te maken met de verschillende disciplines. 

Muzikale of technische vaardigheden zijn niet vereist want die leer je al doende en ook op leeftijd wordt niet geselecteerd. Binnenlopen kan zonder aanmelding, maar je kunt ook een berichtje achterlaten op onze facebookpagina of per e-mail via: gilde.st.anna.riethoven@gmail.com of bij één van onze gildeleden. Wij zorgen dan voor een warme ontvangst! 

Niks missen van onze aankomende evenementen en activiteiten? Volg ons dan op Instagram of Facebook. Google maar op Anna Riethoven en je vindt ons snel.  

Broederschap heeft toekomst!