Herenboeren

Herenboeren

Herenboeren: Samen duurzaam voedsel produceren 
Elke week verse groenten van het seizoen, lekker fruit, eitjes en (voor wie wil) heerlijk vlees. En dat ‘gewoon’ van je éigen boerderij, verzorgd door je éigen boer. Herenboeren weten dat het kan, en hoe het voelt. 

Zo werkt een Herenboerderij 
Een groep van 150 – 200 mensen zijn de eigenaar van een boerderij en tegelijkertijd ook de klanten van de boerderij. Een professionele boer(in) werkt op de boerderij tegen een vast salaris. Samen genieten ze van de oogst, samen delen ze de bedrijfsrisico’s. Mensen die dit ook willen, zetten zelf een herenboerderij op. Er is nu ook een initiatief in de Kempen. 

Duurzaam 
Herenboeren eten met de seizoenen mee, uit de buurt, van grond die ze langjarig pachten en waarop hun boer het voedsel produceert dat ze willen eten. Herenboeren en hun boer werken zo duurzaam mogelijk, en dat zie je terug op het land. De bodemkwaliteit gaat erop vooruit, de natuur kan zich ontwikkelen en het landschap herstelt zich. Zo is het niet alleen voor mensen, maar ook voor planten en dieren een fijne plek om te zijn. 

Elkaar ontmoeten 
Behalve een plek waar eten wordt geproduceerd, is een Herenboerderij ook de plaats waar mensen samenkomen, ze elkaar en hun boer spreken en waar nieuwe vriendschappen en mooie initiatieven ontstaan. 
Als deelnemer kun je recepten uitwisselen, een inspirerende workshop doen of een lezing volgen. Maar je mag ook zelf bijvoorbeeld een kinderactiviteit organiseren of een rondleiding geven. 

Herenboeren in de Kempen? 
Wil jij ook deelnemen aan een Herenboerderij in de Kempen? Kom dan naar een van de informatiebijeenkomsten op 9 april om 19.30 bij Vencomatic in Eersel of op 13 mei om 19.30 in de Volmolen (NIET het café maar de watermolen) in Riethoven 
Contact is mogelijk via herenboerendekempen@gmail.com of volg ons op www.facebook.com/herenboerendekempen. Meer informatie kun je ook vinden op www.herenboeren.nl

Initiatiefnemers vanuit Riethoven zijn Ellen Kuyken, Pascale Bekker en Ruud Das. Mocht je nog vragen hebben over de informatieavonden of over het idee van herenboeren in het algemeen, neem dan contact met ons op! 

Met vriendelijke groeten, 
Ruud Das 
info@ruuddas.nl / Tel: 06-54932567