Kerstwens

Kerstwens

De feestmaand December staat alweer voor de deur. De maand bij uitstek om zowel terug te kijken op 2020 als ook vooruit te kijken naar het nieuwe jaar 2021.  Als we ons even verplaatsen naar December 2019, dan zal hoogstwaarschijnlijk niemand van ons beelden hebben gehad die ook maar enigszins overeenstemmen met datgene wat 2020 ons in werkelijkheid heeft gebracht of voor ons ieder heeft betekent. 

Het Corona virus heeft ons gestort in een wereldwijde pandemie met heftige gevolgen. Je zult maar besmet zijn geraakt of een dierbare van je is overleden, zoals veel ouderen of mensen met een zwakkere gezondheid is overkomen. De Zorg heeft nog niet bij kunnen komen van de 1e golf of zij moet alweer vol aan de bak tijdens de 2e golf. Mensen zijn of worden werkeloos of je zit met je bedrijf in zwaar weer. Veel mensen worstelen met hun eenzaamheid en de vraag wanneer ze weer hun geliefden mogen knuffelen. Dit is overigens geen uitputtende opsomming van het leed wat wereldwijd is veroorzaakt en ook in Riethoven zijn diepe sporen heeft nagelaten. 

Maar er is zoals altijd ook hier een andere kant van de medaille. Je hoort verhalen van relaties, die door het noodgedwongen thuis zijn weer met elkaar in een goed gesprek zijn gekomen. Vaders die voorheen op zondag het spreekwoordelijke vlees deden snijden, die nu oog en aandacht voor hun nakomelingen hebben en daar energie uithaalde. Mensen die zich afvroegen of datgene wat ze deden ook dat was waar ze gelukkig van werden en daar conclusies aan hebben verbonden. En ook mensen die los kwamen van de waan en hectiek van alle dag en minder waarde zijn gaan toekennen aan materiele dingen, maar aan de kleine dingen die het leven zo aangenaam en prettig kunnen maken. Soms zijn het grote issues, maar heel vaak zijn het de kleine dingen die het hem doen. De kunst is om ze te herkennen en te koesteren. Ongelukkig worden van alles wat je niet meer kunt of mag, versus het kijken wat je allemaal nog steeds hebt, tel je zegeningen. 

Ook in 2021 zullen we moeten dealen met het Corona virus, het is niet weg en een vaccin kan ons zeker een stapje verder terug naar ons “normale”  leven brengen. Maar ik geloof dat de grootste stap eenieder van ons voor zich zelf kan zetten. Ik wens alle Riethovenaren daarom de kracht en het vermogen toe om jou persoonlijk perspectief voor de naaste toekomst te herkennen en dat je je daar aan vast  gaat houden.  Wat en Waarom maakt het dat 2021 toch een mooi en fijn jaar wordt?  En, misschien kun je een buur, een goed vriend of een eenzaam iemand in een goed gesprek de weg wijzen. Alleen daarom al, hoop ik dat er in December voldoende licht op ons zal schijnen om jou pad of dat van een ander in 2021 goed te kunnen zien en bewandelen. 

Fijne kerstdagen en stap met geloof en vertrouwen 2021 binnen en ik spreek jullie dan snel weer. 

Met hartelijke groet, Coöperatie Meer Riethoven 
Hans van den Dungen