Hallo beste lezers,
Het voorjaar is nu echt begonnen en de zon is feller gaan schijnen. Daarom deze keer een recept voor een plaattaart met witte asperges.
Je kunt de witte asperges natuurlijk op de traditionele wijze bereiden maar op een plaattaart doen ze het ook erg goed.
Dit recept heb ik gekregen van mijn dochter die zei dat ik het maar eens in de Houwmouw moest zetten omdat het erg lekker, maar nog niet erg bekend was.
Ze had de plaattaart al enkele keren gemaakt en met vrienden gegeten. Die waren er ook enthousiast over. Daarom de plaattaart zelf een keer gemaakt en geproefd. Vond hem samen met mijn vrouw ook zalig. Daarom deze plaattaart. Witte asperges zijn traditiegetrouw nog tot 24 juni (Sint Jan) te koop. Dus nog tijd genoeg om de taart nog eens zelf te maken.
Ingrediënten voor vier personen:
• 1 rol vers bladerdeeg uit de koeling
• 800 gr witte asperges
• 200 gr crème fraîche
• handje verse peterselie
• handje verse dille
• 4 eieren
• 200 gr gerookte zalm
• peper en zout
Zo maak je het:
• Schil de asperges. Snijd het kontje eraf en kook ze voor ongeveer 5 minuten. Laat de asperges uitlekken en dep ze droog.
• Hak de peterselie fijn. Meng dit met de crème fraîche en dille en breng op smaak met wat peper en zout. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden Celsius (boven- en onderwarmte). Haal het bladerdeeg alvast uit de koelkast, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
• Rol nu het deeg uit op de bakplaat. Snijd het deeg 1 cm van de rand iets in met de achterkant van een mes. Niet helemaal door het deeg heen snijden, maar alleen even inkepen. Dit zorgt ervoor dat de randjes van het deeg mooi omhoog gaan staan. Om te voorkomen dat het deeg opbolt, prik je met een vork wat gaatjes in het deeg.
• Verdeel de crème fraîche over het deeg en hou iets achter voor de garnering. Leg de asperges erop. Bak de plaattaart 20-25 minuten goudbruin in de oven.
• Kook in de tussentijd 4 eieren in 7 minuten gaar. Pel de eieren en halveer ze.
• Haal de plaattaart met asperges uit de oven. Verdeel de eieren over de plaattaart. Beleg de plaattaart met de gerookte zalm en garneer met de crème fraîche en wat verse dille. Serveer meteen.
Voor dit recept zijn uiteraard de Riethovense asperges het lekkerst.
Succes en smakelijk eten.
Huub de Wert.