Koken met Huub

Koken met Huub

Hallo beste lezers,

Na enkele maanden hier toch weer een recept in de Houwmouw. In juli 2019 zijn mijn vrouw en ik, vanuit Riethoven, op de fiets naar Rome gereden. Weer een onvergetelijke tocht van 22 dagen waarin we 2200 kilometer hebben afgelegd.  

Nadat we na de vakantie weer terug waren is er een mailwisseling geweest met de redactie van de Houwmouw. Ik begreep uit deze mailwisseling dat ik enkele maanden geen recept hoefde aan te leveren omdat er te veel copy voor de Houwmouw was. Dit bleek achteraf door mij verkeerd begrepen.  

Na een leuke kwinkslag in de rubriek “Onder d’n beuk wordt verteld” in de uitgave december dat de houwmouwkok opa geworden was en daarom vergeten was zijn recepten te sturen. Hier nu TWEE recepten en wel een voor kerstmis en een voor oudjaar/Nieuwjaar om mijn fout gedeeltelijk goed te maken. Hopelijk gaan jullie weer aan de slag met deze leuke en heerlijke gerechtjes.  

Geroosterde peer met spek en parmezaanse kaas 

Deze overheerlijke peren zijn een ideaal voorgerechtje tijdens de feestdagen. Het is makkelijk om te maken en het zoete van de peren combineert perfect met het zoute van de spekjes en de kaas. 

Ingrediënten: (voor 4 personen)  
• 2 rijpe peren
• plakken ontbijtspek in stukjes 
• 30 gr boter
• 2 lente-uitjes in dunne ringen 
• 40 gr panko of twee eetlepels walnoten.
• 3 el Parmezaanse kaas 

Bereidingswijze:  
• Zet de oven op grilstand aan op medium hoogte.  
• Snij de peren in de lengte doormidden en verwijder het klokkenhuis 
• Bestrijk de peren met boter. Leg ze met de bolle kant op de bakplaat. 
• Rooster ze 4 minuten of tot ze goudbruin kleuren.  
• Smelt hierna de boter in een koekenpan.  
• Bak het spek krokant. De lente-ui 3 minuutjes totdat ze zacht zijn. 
• Hak het klein en maak een mengsel samen met de panko en de Parmezaanse kaas. 
• Schep het spekmengsel in de holte van de peren en bestrooi nog extra met Parmezaanse kaas. Zet nog even onder gril en serveer. 

Wil je geen gluten maar toch een beetje een krokante bite aan de bovenkant van de peren dan kun je de panko vervangen door bijvoorbeeld wat fijngehakte walnoten. Ook erg lekker! 

Appelbeignets met beslag 

 Ingrediënten: (Ongeveer 12 stuks) 
• 3 Grote zoetzure appels als jonagold of goudrenetten (per appel maak je ongeveer 4 appelbeignets) 
• 200 ml melk op kamertemperatuur
• 2 gram gedroogde gist 
• 125 gram bloem
• Ongeveer 100 gram fijne kristalsuiker 
• 1 zakje vanillesuiker
• Snufje zout 
• Kaneel naar smaak
• Zonnebloemolie 

Bereidingswijze:
• Een friteuse is ideaal om in te bakken omdat de temperatuur veel makkelijker onder controle te houden is. Maar het is zeker ook mogelijk te frituren in een gewone pan met olie.
• Maak eerst het beslag. Mix de gezeefde bloem, de melk, vanillesuiker, zout en het gist door elkaar. Laat het rijzen onder een doek of een plastic zak op een tochtvrije, liefst warme plek. Na een klein uurtje is het deeg ongeveer 2 maal zo groot gerezen. 
• Terwijl het deeg rijst kun je alles klaarzetten.  Meng de suiker (eventueel met nog een zakje vanillesuiker erin) in een plat schaaltje of bord. Hier dopen we straks de appel in. Zorg voor servetten of een theedoek om je appel goed mee droog te deppen. Zet de friteuse gereed en klaar om aan te zetten. Je hebt enkele borden nodig voor de appelbeignets, maar ook een bord om je vuile vork en schuimspaan op te leggen. 
• Schil de appels liefst niet te lang voordat je ze gaat frituren. Dit om verkleuring tegen te gaan. 
• Verwarm de olie naar 180 graden. Gebruik geen mandje in de friteuse. 

Veel succes met de gerechten en namens ons gezin (met kleinzoon) alvast de beste wensen voor een goed en gezegend 2020.  

Huub de Wert.