Lostrommen: Wat is dat?

Lostrommen: Wat is dat?

De trom speelt binnen ons gilde Sint Anna, “de guld”, een belangrijke rol. We hebben 9 trommen en oefenen elke donderdagavond. Dit gebeurt in een gemoedelijke sfeer. Het klinkt erg mooi om de trommen tegelijkertijd te horen roffelen. Het reportoire bevat ongeveer 16 marsen.
Het is voor iedereen mogelijk om te leren “trommen”, trommelen dus. Je hoeft hiervoor geen noten te kunnen lezen want we hebben namelijk ook een schrift wat in letters beschrijft wat je moet doen. Bijvoorbeeld “R RL” betekent “slag rechts gevolgd door slag rechts-links kort achter elkaar”. Toch is het best lastig om het trommen onder de knie te krijgen. Thuis kun je oefenen op een met leer bespannen houten blokje. Het duurt best wel een tijdje om het trommen goed te beheersen en dan nog gaat het de ene keer beter dan de andere. Juist dit maakt het ook leuk tijdens de oefenavonden.
Na het oefenen praten we meestal wat gezellig na. Als het je leuk lijkt om eens te ervaren wat het trommen inhoudt dan kan dat. Je bent hiervoor welkom op donderdagavond 2 december om half negen in de Guldhut aan de Vlasstraat 43.

De guld is een vereniging waarbij vriendschap en gezelligheid centraal staan. We hebben dit jaar als thema “Broederschap heeft Toekomst” en willen dat zoveel mogelijk uitdragen. Vandaar de uitnodiging om eens te komen kijken en natuurlijk het initiatief van de feestavond op 4 juni 2022 voor en door Riethoven, met Oerend Hard (de Normaal coverband) – René Schuurmans – en DJ Martin Vie. De feestavond gaat vooraf aan de Kring­gilde dag die in 2022 op 2de pinksterdag georganiseerd gaat worden.

O ja, het lostrommen… Dat is een traditie waarbij op de avond vóór het jaarlijkse Teer­feest, begin juli, aangekondigd wordt dat het weer Teerfeest bij het gilde is en het dorp wordt opgeroepen om de volgende dag de Gilde Mis te komen bijwonen. De guld trekt dan op zaterdagavond met trom en bazuin door het dorp, misschien heb je dat wel eens gehoord. Wie weet loop jij de volgende keer ook mee?