Moord in Riethoven

Moord in Riethoven

Afgelopen december tussen kerst en oud en nieuw hebben wij met de Bende van Riethoven weer een activiteit georganiseerd. Het was dit keer heel anders dan onze andere activiteiten, wat natuurlijk komt door het coronavirus, waardoor we geen activiteit op locatie konden organiseren. 

Omdat we toch graag iets wilden organiseren kwamen we bij een online activiteit, zodat iedereen vanuit thuis een leuke bezigheid had in de vakantie. Zo kwamen we op het idee voor “Moord in Riethoven” te organiseren. 

Alle deelnemer moesten een moord oplossen die in Riethoven was gepleegd. Dit konden ze doen door naar een aantal locaties te gaan, waar ze meer informatie konden vinden. Om op deze locaties te komen en om nog meer hints te krijgen moesten ze via Instagram puzzels oplossen.   

De eerste dag van het onderzoek kregen alle deelnemers een envelop met informatie thuis in de brievenbus. Deze envelop mochten ze pas na 16.00 uur open maken. In de envelop zat allerlei belangrijke informatie over het spel en er zaten 6 puzzels in om achter de Instagram-namen van de verdachten te komen. 

Als ze deze puzzels goed oplosten en dit doorgaven aan de Bende van Riethoven dan konden ze hiervoor punten verdienen om zo aan het eind van het spel misschien wel met een prijs thuis te blijven. 

Ook kregen ze vandaag een aanwijzing om bij de kiosk te gaan zoeken, want daar is de eerste confrontatie geweest tussen het slachtoffer en de moordenaar. Als ze hier goed zochten konden ze de schoen van het slachtoffer vinden met daarin een QR code die naar een foto verwees. 

Aan het eind van de eerste dag moesten de deelnemers hun hoofdverdachte doorsturen naar de Bende, om zo weer punten te kunnen verdienen. 

De tweede dag van het onderzoek werden er op de Instagram-accounts van de verdachten puzzels gezet. Als de deelnemers deze puzzels goed oplosten en de antwoorden in de goede volgorde zette, dan kregen ze coördinaten. Als je naar deze coördinaten ging, dan kwam je in de vlindertuin. Hier was het contour van het slachtoffer te vinden. Hierdoor wisten de deelnemers op welke locatie het slachtoffer was vermoord. Ook werden er op deze dag weer verschillende andere berichten op de Instagram pagina’s van de verdachten gezet om ze zo verdacht of minder verdacht te maken. Aan het eind van deze dag moesten de deelnemers weer hun hoofdverdachte doorgeven. 

De derde dag van het onderzoek werd er een rebus op de Instagram pagina van de bende gezet. Het antwoord hiervan was: ‘Ga kijken bij de crossbaan’. Bij de crossbaan konden de deelnemers weer een hint vinden. 

Later op deze dag werd ook nog gemeld dat de verdachte iets had achtergelaten op zijn/haar vluchtroute. Deze vluchtroute hadden de deelnemers op de eerste dag gekregen. Op deze vluchtroute had het slachtoffer het moordwapen achtergelaten. Hierdoor wisten de deelnemers steeds meer van de moord. 

Ook deze dag werd er weer informatie gegeven via de Instagram accounts van de verdachten en moesten de deelnemers weer een hoofdverdachte doorgeven. 

De vierde en tevens ook laatste dag van het onderzoek hadden de deelnemers nog tot 12:00 uur de tijd om de puntjes op de i te zetten van hun onderzoek. Als ze alles goed hadden gedaan, dan wisten ze de moordlocatie en het moordwapen al, nu hoefden ze dus alleen nog de moordenaar te achterhalen. Dit konden ze doen door allerlei informatie die ze het hele onderzoek gekregen hadden in een verband te leggen. Als ze alle verbanden goed konden leggen dan kwamen ze uiteindelijk bij de goede hoofdverdachte. Als ze deze met het moordwapen en locatie vóór 12:00 doorgaven bij de bende dan konden ze hiervoor punten verdienen.  

Na 12:00 uur zijn wij als Bende, druk in de weer geweest om voor de prijsuitreiking de puntjes op de i te zetten. De punten werden geteld, een presentatie met jullie oplossingen en de goede oplossing was in elkaar gezet en de prijzen werden gemaakt. 

Uiteindelijk zijn we om 16:00 uur live gegaan op Instagram voor de prijsuitreiking, zo kon iedereen die deel had genomen weten of ze op het goede spoor zaten en als ze het heel goed gedaan hadden, dan kregen ze de prijs nog thuisgebracht. 

Uiteindelijk bleek bij de prijsuitreiking dat Nel van Grotel de moordenaar was. Maar liefst 15 van de 28 deelnemende groepen had dit goed. Het moordwapen bleek een bijl te zijn. Deze hing in een boom op het veldje langs Bottram. Dit hadden 20 groepjes goed. De locatie was de Vlindertuin, wat 18 van de groepjes had uitgevogeld. Na deze bekendmaking werd de top 3 bekend gemaakt. 

De top 3 was als volgt. 

1e  Team Lijster Holmes, familie Gunneman 

2e  Smitsmisterie, familie Smits 

3e  Rechercheurs de Sock, familie Kennis 

We willen deze teams nogmaals feliciteren met hun behaalde resultaat en natuurlijk ook iedereen bedanken die heeft deelgenomen aan deze activiteit. 

Wij als Bende hebben het heel leuk gevonden om deze activiteit te organiseren voor zoveel deelnemers. Dit werd alleen maar leuker omdat wij in onze ‘controlekamer’ jullie fanatisme meekregen. 

We hopen dat jullie allemaal ook weer meedoen aan onze volgende activiteit.  

Groetjes, 

De Bende van Riethoven