Nieuws uit de bibliotheek

Nieuws uit de bibliotheek

Iedereen mag boeken lenen en je hoeft geen lid te zijn van de bibliotheek in de Rietstek. Je kunt altijd boeken lenen als de Rietstek open is. We werken vanuit vertrouwen en gaan er vanuit dat je de boeken terugbrengt als je ze gelezen hebt.

We zien dat er heel veel boeken worden gelezen

Dit vinden we heel fijn. Af en toe vinden we ook boeken terug dat niet van onze bieb is. Wij zijn heel zorgvuldig met het selecteren van geschikte boeken en het is dan ook niet de bedoeling om er zelf boeken bij te zetten. Hoe goed bedoeld ook, we zijn geen ruilbibliotheek. Heb je boeken om te doneren, geeft ze dan aan één van onze vrijwilligers. We hebben interesse in recente, goed uitziende leesboeken. Als je boeken doneert die we al hebben, dan proberen we deze door te verkopen en van dat geld kopen we weer nieuwe boeken.

Heb je behoefte aan bepaalde boeken, maar kun je ze niet vinden? Laat het weten via bieb@meerriethoven.nl of spreek 1 van de vrijwilligers aan. We kunnen dan kijken of we de gewenste boeken aan kunnen schaffen.

We zijn nog steeds op zoek naar nieuwe vrijwilligers

Vooral de woensdagochtend krijgen we moeilijk rond. Vind jij een bibliotheek in het dorp ook belangrijk en vind je het leuk om gastvrouw of -heer te zijn, stuur dan een mailtje naar bieb@meerriethoven.nl of loop een keer binnen. Je hoeft niet iedere week beschikbaar te zijn, je kan ook één of een paar keer per maand gastvrouw of -heer zijn.

We wonnen een nationale vrijwilligersprijs

Onlangs deden we mee aan de nationale vrijwilligersprijs en daarmee wonnen we 750 euro. We zetten dit geld in om ook jongeren naar de bibliotheek te krijgen.

De hobby heeft zomerstop

De bibliotheek is wel iedere woensdag van 15.30u tot 16.30u open. Onder andere voor huiswerkbegeleiding, maar ook om boeken te lenen. Kinderen en jongeren die regelmatig lezen hebben een groter sociaal inzicht en empathisch vermogen, betere schoolprestaties en bewegen zich makkelijker op de maatschappelijke ladder. Zelfs voor baby’s is lezen belangrijk. Baby’s die worden voorgelezen, lopen met 15 maanden voor in hun taalontwikkeling. Ook hebben kinderen die al jong worden voorgelezen op 7 tot 10-jarige leeftijd gemiddeld een rijkere woordenschat, sterker leesbegrip en hogere leesmotivatie. Uit onderzoek blijkt dat de meeste jongeren er gewoon niet aan denken om boeken te lezen omdat het mobieltje altijd voor handen is. Help hen er aan herinneren dat de bieb hele gave boeken voor hen heeft om te lezen! Praat thuis ook over boeken en geeft zelf het goede voorbeeld. Allemaal zaken die helpen om jongeren aan het lezen te krijgen. We hebben inmiddels ook een plank met boeken die gelezen kunnen worden voor de lijst.

Hulp bij digitale vragen

De eerste woensdag van de maand is er een medewerker beschikbaar van bibliotheek de Kempen. Zij helpt bij vragen over de digitale overheid. Vragen over je Digi-D, toeslagen, belastingen, AOW, uitkering of zorg kun je aan haar stellen. Deze service is gratis en je hoeft geen lid te zijn van bibliotheek de Kempen.