Onze dorpsondersteuner, wat doet die eigenlijk?

Onze dorpsondersteuner, wat doet die eigenlijk?

Portretfoto van Lieneke Verspaandonk

Lieneke organiseert onder ander het koffie uurtje elke 1e donderdag vanaf 10.30 uur in de Rietstek.

Samen met Tonny en Petra zorgen we elke maand voor wat gezelligheid, en een lekker kopje koffie of thee. Voor iedereen die wil. Jong en oud is welkom. Een boek ruilen, een vraag stellen, gewoon luisteren naar iemand die graag zijn verhaal deelt of een idee opperen. Het kan en mag allemaal.

Meestal vertel ik ook waar ik me mee bezig gehouden heb, wat ik gehoord heb of van plan ben. Dus als jij nou meer wil weten, kom dan vooral keer langs.

Een paar voorbeelden van mijn werk

Vorige maand kwam de vraag of we een keer iets kunnen doen met het ruilen van stekjes uit d’n Hof. Natuurlijk kan dat. De ruilbeurs viel in dezelfde week als die van de schooltuin maar ondertussen is de samenwerking ontstaan en verbinding gemaakt!

Door een signaal vanuit Zuidzorg dat veel mensen alleen zitten te eten, zijn we gaan inventariseren. En alleen in de Eviestraat bleken meer dan 9 inwoners elke dag alleen te eten. Niets mis mee als je dat prettig vindt, maar gelukkig bleek bij onze eerste proeftafel dat het wel erg gezellig is samen te eten! Het initiatief zetten we voort tot aan de zomervakantie om dan te kijken hoe we na de vakantie door te kunnen gaan. Mijn taak is het geven van hulp bij het vertalen van signalen naar een concreet aanbod en bewoners zoeken die hieraan mee willen werken. En dan… op zoek naar de volgende vraag.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst….. Naast de grote wens voor meer woningen voor de jeugd was er ook aandacht voor een wat moeilijker bespreekbaar thema namelijk: verslavingen. En dan vooral ook wat kun je doen om dit bespreekbaar te maken, te voorkomen en elkaar te steunen indien dat nodig is? Op 21 juni is er een 3e avond gepland, het definitieve programma hebben we nog niet klaar, hou de socials in de gaten!

En we hebben zoals beloofd een 1e avond gehad van de jeugd-wagen-bouwers waar het ging over geschikte bouwlocaties, verzekeringen, risico’s en aansprakelijkheid. En tot slot ging ook de jongste aanwezige naar huis met een vraag op zak “wat heeft groep 7 en 8 aan ideeën als het gaat om het nieuw leven inblazen van de soos ruimte? Willen ze wel zo’n avond en wat moet er dan te doen zijn?”

De 2e avond met, voor en door de jeugd is op dinsdag 9 mei ook alweer geweest als je dit leest.

De belangrijkste opdracht van de dorpsondersteuner is het verbinden van alles en iedereen. Jong, oud, groot, klein, samen of alleen. Zeker niet alles lukt en soms helemaal niet of duurt het wat langer, maar vaak is het samen bespreken, bedenken van wat WEL kan al een eerste stap.

Dus heb jij een idee, tip, vraag, inzetbaar talent of…. Kom langs & doe mee. 06-55225856 of dorpsondersteuner@meerriethoven.nl