Overpeinzingen van een ZAPper.

Overpeinzingen van een ZAPper.

Ontmoetingen

Zappen is niet alleen rommel oprapen, het is ook goed voor je sociale contacten. Tijdens het zappen wordt ik regelmatig aangesproken door passanten. Die zijn in twee groepen in te delen: “aanmoedigers”  en “bijna-zelf-zappers”. 

Die laatste groep maakt opmerkingen zoals “Het zou eigenlijk niet moeten hoeven”, “Als ik ga wandelen neem ik ook altijd een plastic zak mee om rommel op te rapen” gevolgd door “ alleen vandaag toevallig niet” of “Ik erger me ook zo aan dat afval langs de straat”. Ja, ik ook. Je kunt dan twee dingen doen: je elke keer blijven ergeren dat het zo’n zooitje is, of een keer bukken, oprapen en de volgende keer langs een schone berm lopen. Oprapen scheelt dus heel veel ergernis.

De “aanmoedigers” zijn het leukst om mee te praten. Zij roepen dingen als “Goed bezig” of “Goei werk”. Dat motiveert weer voor een tijdje.

Een paar maanden geleden werd ik voorbijgereden door een man met een fietskar achter zijn fiets. Hij zei: “u doet goed werk”. Ik dankte hem voor het compliment en zei dat ik eigenlijk zo’n kar moest hebben zoals hij had. Hij zei dat hij die kar nog twee dagen zelf nodig had, “maar daarna heb ik hem niet meer nodig en krijgt u hem, morgen avond kom ik hem bij u brengen”.  Ik gaf mijn adres, ging verder met mijn ronde en verwachtte er verder niet veel van.

Maar de volgende avond stond de man inderdaad aan de deur, met kar, koppeling en twee reservebanden. Gratis en voor niks. Omdat hij het een goed doel vond.

Zo zie je maar weer, de meeste mensen deugen.

Dus wil je ook nieuwe mensen ontmoeten: wordt zapper.
Meld je aan op bergeijk.nl/zwerfafval.  

Volgende keer: de vondst van de week.

De filosoferende ZAPper.