Overpeinzingen van een ZAPper.

Overpeinzingen van een ZAPper.

Sinds een half jaar ben ik ZAPper, oftewel Zwerf Afval Pakker. Gewapend met een grijpstok, handschoenen, afvalzakken en een veiligheidshesje vind je me elke maandag morgen in het buitengebied van Riethoven. En het is leuk, maar dat was het niet direct op dag één. 

Mijn eerste gedachte bij zappen was: “ja, dank je, andermans rommel opruimen, langs de openbare weg, daar begin ik niet aan”. Maar gaandeweg ben ik het steeds leuker gaan vinden. De komende maanden ga ik daar verslag van doen in de hoop meer mensen aan het zappen te krijgen. Want het is leuk, je bent buiten, je bent bezig, je hebt soms onverwachte ontmoetingen en je vindt bijzondere dingen. Je krijgt heel veel positieve reacties van passanten en je leert van alles over de mensheid, wat ze eten, drinken en roken en wat de invloed van de media blijkt te zijn. En uiteindelijk wordt ons dorp er alleen maar mooier door. Dus meld je aan en doe mee!

Je moet wel een bepaalde “mindset” krijgen want het is net als het huis poetsen: na de poetsbeurt is het netjes maar morgen ligt er weer rommel. En je kunt niet meer normaal voor de lol gaan fietsen, je blijft overal (voornamelijk buiten Riethoven dus) rommel in de berm zien, ook als je er niet naar op zoek bent.

Vanuit de gemeente krijg je de benodigde materialen waarbij vooral het groene veiligheidshesje belangrijk is. Om twee redenen: de eerste reden is voor de zichtbaarheid. De rommel ligt in de berm dus je loopt vlak langs de rijweg. Oppassen dus. Reden twee: op de achterzijde staat “vrijwilliger”. Daarmee voorkom je dat voorbijgangers denken dat je een taakstraf of HALT straf staat uit te voeren.

Sinds een aantal weken heb ik een fietskar om te zappen. Het hoe en wat daarvan leest u in de volgende Houwmouw.

De filosoferende ZAPper.