Platina jubileum Frans van Herk bij Voetbalvereniging Riethoven

Platina jubileum Frans van Herk bij Voetbalvereniging Riethoven

Normaal gesproken worden de jubilarissen bij Voetbalvereniging Riethoven gehuldigd tijdens de jaarlijkse feestavond in september. 

Maar vorig jaar was, zoals algemeen bekend, alles anders. Daarom kregen alle jubilarissen afgelopen maand een bos bloemen aangeboden met daarbij de mededeling dat de erbij horende feestelijkheden worden uitgesteld naar de hopelijk coronaveilige feestavond van 2021.  

Er werd echter één uitzondering gemaakt, en wel voor Frans van Herk, die in 2020 maar liefst 75 jaar lid was van de vereniging. Gezien zijn leeftijd, Frans is 87 jaar, wilde het bestuur daar geen jaar mee wachten. Wat daarbij ook nog meetelde is dat Frans, hij is niet voor niets tot erelid benoemd in 1988, ontzettend veel voor de vereniging heeft betekend.
Hij is het eerste lid in het 80-jarige bestaan die deze mijlpaal heeft bereikt. 

Speler 
Frans meldt zich in 1945 als 12-jarige aan als lid en begint bij de jeugd. Enkele jaren later wordt hij basisspeler in het vaandelteam en dat zal hij meer dan tien jaar blijven. In 1960 wordt zijn elftal kampioen in de 1e klasse 107 van de Afdeling Noord-Brabant waarna promotie volgt naar de 4e klasse KNVB. Het was het eerste kampioenschap in de historie van de club. Frans was een bikkelharde verdediger die ten koste van bijna alles niet wilde verliezen. Dat verklaart waarschijnlijk ook zijn voorliefde voor Feyenoord, waar het motto niet voor niets ‘geen woorden maar daden’ is. 

Later speelt Frans nog een aantal jaren in de lagere elftallen. Hij stopt als hij rond de veertig is, wat voor die tijd een behoorlijk hoge leeftijd was.  

Bestuurder 
In 1961 komt Frans als secretaris in het bestuur en die functie bekleedt hij tot 1974. In het seizoen 1963/1964 is hij tevens penningmeester. Een van zijn meest memorabele momenten uit deze tijd vindt plaats in 1961 als sterspeler Harrie Bottram een contract tekent bij EVV Eindhoven en Frans met de daarbij ontvangen 3000 gulden onder zijn hoofdkussen de nacht moet doorbrengen. 

Van 1974 tot 1988 behartigt Frans in het bestuur de kantinezaken. Op 7 juni 1985 vindt in De Sleutel de viering van het 45-jarig jubileum van de club plaats. Tijdens de feestavond wordt Frans vanwege zijn 25-jarige bestuurderschap benoemd tot lid van verdienste en ontvangt hij van de KNVB hiervoor de gouden KNVB-speld. In 1988, als hij stopt als bestuurder, wordt hij benoemd tot erelid. 

Kantinebeheerder 
In 1972 is de nieuwe accommodatie met daarbij een kantine officieel geopend. Het beheren van de kantine loopt in het begin wat stroef en einde 1972 worden Frans en Stien gevraagd om het beheer tijdelijk over te nemen. Stien heeft immers de daarvoor benodigde papieren. Dat tijdelijke duurt uiteindelijk tot 1987! 

Supporter 
Al jaren bezoeken Frans en Stien trouw zowel uit en thuis de wedstrijden van Riethoven 1. Tot 1988 alleen als de kantine het toeliet maar daarna sloegen ze tot de dag van vandaag vrijwel geen wedstrijd meer over. In de jaren ’80 speelden de zonen Aart en Pim met schoonzoon Frans vele wedstrijden samen en de afgelopen jaren staat kleinzoon Tom vaak in de basis. Maar ook als er geen familielid meedoet zijn ze aanwezig. 

En verliezen staat nog steeds niet in het woordenboek van Frans. Als hij met zijn ‘rood-witte’ bril de wedstrijd Riethoven 1 – Feyenoord 1 zou mogen fluiten zou Riethoven gegarandeerd als winnaar van het veld komen. 

Ook wordt geadviseerd om tijdens een wedstrijd niet te dicht naast Frans te gaan staan want Frans trapt langs de lijn gewoon mee en hij zou je zo maar tegen je schenen kunnen schoppen. 

Ook zijn Frans en Stien altijd aanwezig als er bij de vereniging iets te vieren is zoals bij feestavonden en jubilea. 

Kortom, er is genoeg reden om uitgebreid stil te staan bij dit platina jubileum. 

Frans en Stien, namens alle leden van harte gefeliciteerd en hopelijk kunnen we er in september op de feestavond samen een pilsje op drinken! 

Binnen de familie van Herk waren er afgelopen jaar nog twee jubilarissen. Zoon Aart vierde zijn 50-jarig en schoonzoon Frans zijn 40-jarig jubileum.
Verder waren er nog tien jubilarissen en wel Henk Hoeks en Jan Smets (60), Ad Vervest (50), Ruud Coppens, Thea Evers, Douwe Post, Jan van der Vleuten, Johan Kennis, Guido van Dingenen en Will van Gerwen (25). Ook zij allemaal hartelijk gefeliciteerd.