Politiehondenvereniging Mijn hond als Vriend uit Riethoven viert haar 50-jarig bestaan

Politiehondenvereniging Mijn hond als Vriend uit Riethoven viert haar 50-jarig bestaan

Op 24 oktober 2024 is het precies 50 jaar geleden dat onze vereniging opgericht is. In eerste instantie begonnen als een Politiehonden vereniging, is het in de loop der jaren uitgegroeid tot een vereniging waar behalve politiehonden, ook een goed lopende hondenschool te vinden is. 

De politiehondenvereniging heeft in de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Jammer dat we zoveel negatieve berichten in de media zien, want wij besteden erg veel tijd aan het opleiden en trainen van zowel geleiders als honden allemaal onder het vaandel van de KNPV. En die stellen hoge eisen aan de kennis die een geleider moet hebben om lid te kunnen worden.  

Een van de belangrijkste wijzigingen is het volgen van de zogenaamde Basis-cursus KNPV Dresseur. Hierin worden de meest moderne trainings-methoden aangeleerd, zodat een geleider in elk geval kennis heeft van de leerprincipes en wat er nodig is om een oefening in begrijpbare stukjes aan te bieden aan de hond. Het plezier van zowel hond als geleider staat voorop (ongelooflijk wat je met een balletje kunt bereiken). Tegenwoordig trainen we behalve het “standaard” politiehondenwerk, ook speurhonden en trainen we het nieuwe discipline “detectie”.  De politiehondensport is dus heel veelzijdig, en baas en hond kunnen hier erg veel plezier aan beleven.

En na zo’n avond oefenen, gaat de hond gewoon mee naar huis. Nee, ze zijn niet extra gevaarlijk omdat ze geleerd wordt te bijten. Er wordt juist veel nadruk gelegd op beheersing en zelfbeheersing. De rassen zijn divers, de grote rassen zoals herders of rottweilers zie je nog steeds vaak ingezet worden voor het bijtwerk, ook vanwege het intimiderende uiterlijk. Een boze supporter wordt niet bang van een Jack Russel, al is ie nog zo stoer. Maar het speur-  en detectiewerk kan zeker ook met andere rassen. Ze hebben een aantal dingen gemeen: ze zijn intelligent, zelfstandig, waakzaam, energiek, met een hoge drive, en niet tevreden met alleen maar een blokje om. En ze zijn gewoon hond: ze worden graag geknuffeld en kunnen een krabbel achter de oren of een kriebel op de buik zeker waarderen.

35 jaar geleden ontstond het idee om ook gehoorzaamheidslessen te gaan geven. En hoewel het in eerste instantie de bedoeling was om de kas te spekken, zijn er inmiddels diverse niveaus waarvoor je een diploma kunt halen. Beginnend bij een puppycursus, of een A cursus (basis gehoorzaamheid) kunnen mensen die het leuk vinden om bezig te blijven met de hond uiteindelijk een D diploma behalen.

In datzelfde jaar ontstond ook een nieuwe sport in de vereniging: behendigheid. Hierbij moeten baas en hond in een zo snel mogelijk tempo een parcours met diverse toestellen foutloos afleggen. Bij deze sport kunnen op hoog niveau wedstrijden gelopen worden. Beide disciplines groeiden uit tot een heel belangrijk onderdeel van de vereniging met gemotiveerde instructeurs die bazen en honden leren hoe ze samen kunnen werken