Riethovens Harmonie Corps in tijden van Corona

Riethovens Harmonie Corps in tijden van Corona

Het is alweer enige tijd geleden dat wij – het RHC – iets van ons hebben laten horen, letterlijk en figuurlijk. De reden kan iedereen vermoeden: Een virusje dat op doorreis was vanuit China, genaamd ‘Corona’, gooide roet in het eten. COVID-19, zoals het ook wel wordt genoemd, zorgde er voor dat onze volledige jaarplanning moest worden omgegooid: Concerten en serenades moesten worden afgelast, repetities worden opgeschort, gezamenlijke lessen worden afgezegd en vergaderingen en overleg konden alleen via Skype, Whatsapp of via de telefoon plaatsvinden. 
Onlangs, om precies te zijn op 11 mei j.l., bestond het RHC maar liefst 75 jaar. En dit jubileum hadden we dit jaar groots willen vieren met enkele concerten, een concertreis naar Tsjechië en een feestelijk jubileumweekend. Helaas kan zeer waarschijnlijk niets van dit alles doorgang vinden. Een aantal zaken is al afgelast en de meeste andere staan op losse schroeven. Hieronder een overzicht, inclusief de optredens die niet met ons 75-jarige bestaan te maken hebben: 

• THEMACONCERT – RHodium Catwalk (waarbij Rhodium de aanduiding voor 75 jaar is, net zoals Goud voor 50 en Zilver voor 25). Dit jubileumconcert had op 28 maart moeten plaatsvinden, is nu verzet naar 31 oktober, maar kan dit jaar wellicht helemaal niet plaatsvinden, afhankelijk van de maatregelen die tegen die tijd gelden, maar ook afhankelijk van wanneer we weer normaal kunnen gaan repeteren. 

• Het DAUWTRAPPEN had moeten plaatsvinden op 3 mei maar is afgelast, evenals het inhalen van de wandelaars van de WANDELVIERDAAGSE op 5 juni. 

• CONCERTREIS TSJECHIË. Deze reis stond gepland voor het weekend van 27 en 28 juni. Zoals helaas verwacht, kan deze niet doorgaan. Zélfs al had het gekund en gemogen: we zouden er niet voor hebben kunnen repeteren. 

• AFSLUITINGSCONCERT. Dit concert dat we inmiddels jaarlijks in juli op het pleintje bij de Rietstek geven, als afsluiting van het muzikale seizoen, is eveneens afgelast. We kunnen niet repeteren en ook al zijn dan misschien groepen van 100 mensen toegestaan: dit kunnen wij buiten niet controleren en het handhaven van de anderhalve meter afstand evenmin. 

• JAARMARKT. We weten niet wat de Coronamaatregelen op 2 augustus zullen zijn, maar met voorbereidingen die nu al in volle gang zouden moeten zijn – en wat dus niet kan – is het onmogelijk geworden om de jaarmarkt te organiseren. Daarbij wil of kan een groot aantal betrokkenen en attracties zich voorlopig sowieso niet vastleggen. Dit betekent, beste dorpsgenoten, dat we het deze zomer voor het eerst sinds jaren zónder jaarmarkt zullen moeten stellen. 

• JUBILEUMWEEKEND. In het weekend van 12 en 13 september is de viering van ons 75-jarige bestaan gepland in de vorm van een jeugdfestival, slagwerkfestival, koffieconcert, dorpsfeest en verenigingsfeest. Gezien de Coronamaatregelen die in elk geval tot september gelden, met beperkingen in aantallen mensen die samen mogen komen en vooral ook de onduidelijkheid over het feit of festivals en grote evenementen – waar dit weekend onder valt –
überhaupt mogen plaatsvinden, staat dit alles helaas op losse schroeven en zullen we e.e.a. vrijwel zeker naar volgend jaar door moeten schuiven. Bovendien is het onmogelijk voor deelnemende partijen om ruimschoots op tijd te kunnen repeteren en zich te kunnen voorbereiden op de festivals. En dat geldt ook voor onszelf m.b.t. het koffieconcert dat we hadden willen geven. 

Maar we laten ons door dit alles niet van slag brengen: Wat in het vat zit, verzuurt niet. Zo gauw alle seinen weer op groen staan zullen we ons 75-jarige bestaan uitgebreid gaan vieren. Wanneer precíes, blijft dankzij het Coronavirus nog even in het ongewisse, maar dát het gaat gebeuren staat vast! 
En gelukkig heeft een aantal zaken tijdens de afgelopen weken/maanden wél door-gang kunnen vinden. Met dank aan de moderne technologie hebben individuele muzieklessen gewoon plaatsgevonden, maar dan digitaal. Daarnaast heeft een groot aantal van onze leden onlangs een waardig optreden gegeven op Koningsdag en in het kader van de viering 4 en 5 mei. Op 27 april klonk het Wilhelmus vanuit verschillende hoeken van ons dorp en vanaf menige oprit of tuin. En op 4 mei, vlak voor 8 uur ’s avonds, bezorgde Arnold (Nol) Willems menigeen kippenvel met zijn prachtige vertolking van de Taptoe. 

Daarnaast kunnen we met trots melden dat we nét aan het begin van de ‘intel-ligente lockdown’ onze nieuwe kleding hebben mogen ontvangen! Het uitdelen aan de leden laat nog even op zich wachten, maar de overhemden, strop-dassen, broeken, rokken en sjaaltjes liggen voorlopig veilig bij ondergetekende. Bijgaande foto laat een glimps zien van onze nieuwe stijl. Ik wil hierbij graag een woord van dank uitspreken richting de Vrienden van het RHC. Zonder hun substantiële financiële steun hadden we het voorlopig nog met ons oude ‘kloffie’ moeten doen (dat we overigens nog steeds respectvol zullen dragen bij optredens op straat!). 

En zoals jullie ongetwijfeld gehoord zullen hebben wordt een aantal van de Corona-maatregelen de
komende maanden vanaf 1 juni stapsgewijs versoepeld, mits de ontwikkelingen omtrent het virus het toelaten. Dit is in principe goed nieuws voor het RHC, want dit betekent wellicht dat we onze repetities – weliswaar in sterk aangepaste stijl – in kleine stapjes kunnen gaan hervatten. Momenteel wordt er nagedacht door het bestuur en onze dirigenten Twan Cox en Paul van Lokven evenals de beheerders van onze repetitielocaties over het eventuele wanneer en hoe. 

En dan wil ik aan het einde van deze bijdrage gebruik maken van de gelegen-heid om me speciaal te richten tot alle fantastische dorpsgenoten – waaronder ook veel kanjers van het RHC – die in de Zorg werken, het Onderwijs en in andere cruciale beroepen. ALLEMAAL HEEL ERG HARTELIJK BEDANKT. Het is inmiddels wat minder geworden, maar we hebben dagelijks de beelden voorbij zien komen van wat er zich in de ziekenhuizen afspeelt: petje af voor onze helden in de Zorg en ontzettend veel respect! 
Ook in het Onderwijs moeten leraren en docenten zich in allerlei bochten wringen om klassen en leerlingen/studenten les te geven, zo goed en zo kwaad als dat kan. Ook jullie bedankt! En veel succes met het weer opstarten van de lessen op de lagere scholen. Dat zal wel weer even wennen zijn. 
En dan alle boeren en tuinders die voor ons eten zorgen – en daarvan hebben we er in ons dorp behoorlijk wat: Ik hoop dat jullie nu de waardering krijgen die jullie verdienen. Zonder jullie verhongeren we! 
Verder hoop ik dat de ZZP-ers en MKB-ers onder ons deze tijd zoveel mogelijk ongeschonden doorkomen en dat in die gevallen waar het nodig is de Overheid bijspringt. Gelukkig lijkt het erop dat enkele beroepsgroepen hun activiteiten weer stapsgewijs mogen opstarten. 

Hopelijk kunnen wij u en jullie over niet al te lange tijd weer verwelkomen op één van onze concerten of optredens. Wie weet nog in 2020. Laten we het hopen! 

Coert Engels , Voorzitter RHC