Schildersclub in Riethoven

Schildersclub in Riethoven

Maandagmorgen, in de Deel op het Heiereind zijn acht schilders onder leiding van Carla MacGillavry aan het werk. 

Deze ochtend zijn ze ieder voor zich begonnen aan een werkstuk wat straks tezamen één schilderij moet vormen. Dat vergt wel enige afstemming qua vorm en kleur. Koffie en theekannen staan op tafel maar daar is voorlopig even geen tijd voor. Stemmige muziek op de achtergrond zorgt voor inspiratie. Verder is het stil, er wordt geconcentreerd gewerkt. „Dat moet ook”, zegt Carla, „het sociale is belangrijk, het moet gezellig zijn maar zeker geen babbelclub”.

„Tien jaar geleden ben ik met deze schilderlessen begonnen” gaat ze verder „nadat ikzelf de kunstenaarsopleiding in Neerpelt had voltooid. Lesgeven is iets wat bij me hoort, ik sta drie dagen in de week voor een groep in het basis onderwijs. Ik wil mijn kennis heel graag overdragen, daarom ben ik deze cursussen gaan geven. 

Mijn rol is om te begeleiden en vooral te inspireren. Dat doe ik door thema’s te kiezen, muziek te laten horen en voorbeelden te laten zien. Ik leer ze vooral om te ‚kijken’, om dingen te zien. 

Elke 3 weken kies ik een nieuw thema aan de hand waarvan de cursisten aan het werk gaan. Dit seizoen draait het vooral om kleur, deze weken om ‚wit’. Deze weken werken we aan aan schilderij waar ieder een deel van maakt.”  Ze laat het voorbeeld zien, een stilleven van een tafel met een wit tafelkleed waar gekleurde flessen op staan. „Dit is een schilderij van Juane Xue, in de zomer hebben we een expositie van haar werk bezocht.” 

Dan is er even tijd voor koffie en thee en wordt er gesproken over elkaars werk en werkwijze. Waar de één detail voor detail invult begint de ander met het grof opzetten van het beeld waarna de details worden ingevuld. Ze gebruiken allemaal acrylverf. Dat blijkt een praktische keuze. Het is vlug droog waardoor er snel een volgende laag overheen kan.

„Op dit moment heb ik acht cursisten, sommigen zijn al tien jaar bij mij aan het werk, anderen pas sinds kort. Het is een mix van ervaring en dat maakt het ook leuk. „ 

Carla maakt nog een laatste rondje langs alle werkstukken, geeft commentaar en dan is het half twaalf.De cursisten pakken hun kwasten in en nemen hun werkstuk mee naar huis. “Thuis kan er verder aan gewerkt worden, maar niets moet! Ieder werkt in zijn eigen tempo.”

In januari beginnen de nieuwe schilderlessen weer. Er zijn nog enkele plaatsen vrij.

Ger Cremers.