Schola Cantorum Riethoven

Schola Cantorum Riethoven

Op zaterdag 1 februari viert het koor haar 40 jarig bestaan met om 17.30 uur de Jubileummis, welke afgesloten wordt met de lofzang 

Te Deum Laudamus. 
Ons ​Gregoriaans​ koor heet eigenlijk  Schola Cantorum, ​“leerschool voor zangers”. De term “gregoriaans” komt van ​Gregorius de Grote. ​Deze paus legde aan het einde van de 6e eeuw de richtlijnen voor kerkelijke muziek vast. Deze gezangen waren lange tijd de enige in de Rooms-Katholieke kerk. 

Een bijzondere Gildemis. 
Toen in de jaren 60, van de vorige eeuw, de mis werd gemoderniseerd, verdween het Gregoriaans, alsmede de Latijnse gebeden. Tien jaar later kenden de jongeren de oude gezangen en misviering niet meer. 

In 1977 organiseerde het St. Annagilde de gildedag voor de kring Kempenland. In het kader van tradities opperde de organisatie het idee een ouderwetse mis met Gregoriaanse gezangen te plannen. Men ging op zoek naar mannen, die uit het verleden het gregoriaans nog kenden en deze waren meteen enthousiast. 

Frans van der Linden werd als dirigent gevraagd. Er werd besloten vaker een mis met gregoriaanse zang op te luisteren.  Zo ontstond Schola Cantorum in 1980. 

Dirigent Frans ging iedere week naar pater Michael in de Achelse Kluis om zich verder te bekwamen. Vele jaren heeft hij het koor met succes geleid. Toen het voor hem  te zwaar werd, heeft Jos van Gerwen zijn taak overgenomen. 

Na aanvankelijk even wennen aan de passie van Jos en zijn manier van dirigeren zong het koor weer als voorheen. Hij heeft zich lange jaren voor het koor ingezet, tot hij afgelopen maart plotseling werd getroffen door een hartstilstand. Wat nu ?  

Alle leden wilden graag verder. Wim Cremers wilde de taak van dirigent wel op zich nemen. Hij had enige ervaring, als vervanger . Met de sterk in aantal afgenomen koorleden (hoge leeftijd en door overlijden), wil Wim zich beperken tot het zingen van  alleen  bekende gezangen.  

Het koor zingt maandelijks tijdens de zaterdagse mis, op hoogtijdagen en op speciaal verzoek bij uitvaarten of crematie. Bij de repetitie avonden in de Rietstek is iedereen present (en na afloop wordt er meestal “nagerepeteerd”). 

Na de mis is er voor alle aanwezigen een kop koffie/thee.