Schriktraining Paardensportvereniging St. Willibrordus

Schriktraining Paardensportvereniging St. Willibrordus

Op 10 juli werd op het clubterrein onze schriktraining voor pony’s georganiseerd. Ieder jaar oefenen we hoe om te gaan met allerlei dingen die je onder weg, of in het bos tegen kunt komen, zoals een tractor, iemand met een paraplu of hond.  

Aangezien pony’s vluchtdieren zijn, worden zij eerst op veilige afstand geïntroduceerd aan de “enge” dingen. Vervolgens maken we handig gebruik van het kudde-instinct van de dieren waarbij de alerte en bangere pony’s hun makkere soortgenoten volgen en steeds dichterbij komen. 

Dit jaar werden Bas de Haas, op zijn quad, de familie van Eijndhoven met hun rijtuig,  Pleun de Haas, Bart Brom en zijn vader op de tractor, Tuur Coppens met een bellenblaaspistool en boombox en bovendien Lysanne van de Alpacaboerderij Riethoven met twee alpaca’s uitgenodigd. 

Lysanne kwam met twee nog jonge alpaca’s, zij waren even onder de indruk van alles wat ze tegenkwamen, voor hen was het dus ook schriktraining. Maar uiteindelijk stonden ze neus aan neus met de dapperste pony. 

Drie dames met een paraplu leverden ook geen paniek op, er waren zelfs amazone’s die rond stapten met een paraplu in hun hand. 

De amazone’s begonnen wat voorzichtig maar al snel reden ze lachend in draf achter de quad aan, waarbij Bas het gas steeds verder open trok. De tractor stond eerst stil, maar reed daarna slalommend tussen de pony’s door en was zelfs niet meer eng als er getoeterd werd.  

Natuurlijk werd er ook nog een sprongetje gemaakt, deze keer versierd met een roze boog. Na het afbreken van de hindernis werd het pas echt spannend toen de boog steeds lager werd en er limbo op d4e pony gereden werd.  

Na afloop genoten alle deelnemers van een welverdiende ijsco en konden we met de getrainde pony’s nog veiliger naar huis.