Vandaag de dag komen we er niet meer onder uit, het overmatig gebruik van schermpjes zoals smartphone, tablet maar ook televisie. Game en schermverslaving is binnen veel gezinnen een steeds herkenbaarder probleem. Om die reden organiseerden we in de Rietstek een informatieavond over die vorm van verslaving.
We startten de avond, door alle aanwezigen op hun smartphone, via instellingen, de schermtijd van die dag op te laten zoeken. Dit was voor velen al erg confronterend.
Hierna deelde Matthias Dewilde, auteur van het boek ‘Game over’ en oprichter van GameChangers zijn verhaal met een mooi aantal aanwezigen.
Matthias is zelf ervaringsdeskundige en daardoor was hij goed in staat om de aanwezigen mee te laten denken over we tegen scherm gebruik aan kijken. Ook door zijn ervaringen in het werken met gezinnen was er veel interactie tussen de aanwezigen.
Veel tips wat je als ouder kan doen om je kinderen te begeleiden naar een goed evenwicht tussen online en offline en wat de alarmsignalen zijn.
Er werd deze indrukwekkende avond nog een tijdje na gekletst en er vond zelfs nog een heuse boeksigneersessie plaats. We hebben het boek “game over” gekocht en zullen deze via de bieb van Meer Riethoven beschikbaar stellen voor wie het lezen wil.
Wat vonden de deelnemers aan deze thema- avond?
“Daar de avond meer bedoeld was voor ouders met kinderen van de basisschool, ben ik toch met mijn 24 jarige zoon gekomen, puur en alleen om het verhaal te horen van de gastspreker Mathias de Wilde, hoe hij als jongen in aanraking kwam met gamen, uitgroeiend tot een “game-verslaving” en hoe hij in een later stadium van zijn leven volledig van het gamen af is gekomen.
Wij hebben deze avond als zeer intens ervaren en zijn erg blij met het feit, dat ook wij een steentje hebben kunnen bijdragen voor de ouders met kinderen die opgroeien in deze digitale wereld.
Al met al ’n zeer geslaagde avond, met voor ons een stuk erkenning, maar ook ’n boost om verder te mogen/kunnen groeien”
“Een hele interessante avond, ook ergens wel opgelucht, ben bij ons in huis (nog) niet bang voor verslaving”
“Op het moment dat ik het onderwerp gameverslaving tegenkwam wilde ik eigenlijk niet gaan. Daarna ben ik gaan nadenken en twijfelen en ben ik toch gegaan. In de presentatie van Matthias herkende ik mezelf. Op sommige momenten probeerde ik in te haken op wat Matthias vertelde om de ouders die gekomen waren het beeld van een gameverslaving ook vanuit mijn perspectief beter toe te lichten. Ik hoop dat de ouders iets hebben gehad aan mijn informatie en dat ze de dialoog met hun kinderen op een positieve manier kunnen voortzetten.”
“Tips waar ik wat aan had:
– Meespelen met de kinderen zodat je weet waar ze mee bezig zijn
– Goed waren ook de vergelijkingen met toe wij jong waren gaf inzicht
– Dat het goed is schermvrije tijd in te lassen en hoe je dat dan doet
– Niet zozeer hoelang maar wat en hoe je bezig bent met je scherm maakt het verschil”