Veilig fietsen in Groot Bergeijk

Veilig fietsen in Groot Bergeijk

VVN Werkgroep Groot Bergeijk zet zich de komende jaren specifiek in voor verbetering van de verkeersveiligheid voor de fietsers maar ook voor verbetering van het eigen fietsgedrag.                                      

De gemeente Bergeijk is relatief de meest verkeersonveilige gemeente in Nederland.
Op 100.000 inwoners kwamen hier tussen 2010 en 2020 gemiddeld iets meer dan 118 personen (..hoeveel fietsers daarvan?..) om het leven. Dat is iets waar we ons als Werkgroep ernstig zorgen over maken: dat gemiddelde moet drastisch naar beneden.  

VVN Werkgroep Groot Bergeijk heeft als belangrijkste speerpunt ons gedrag in het verkeer te verbeteren. Dat is een zaak van lange adem. Handhaving is belangrijk maar veruit de  meeste winst valt te behalen als we als verkeersdeelnemers ervan doordrongen raken dat we de verkeersveiligheid zelf mét elkaar in de hand hebben.

Gemeente Bergeijk geeft in hun beleidsplan terecht aan dat we vaker de fiets moeten nemen. Maar hoe zit het met onze eigen aandacht voor veilig fietsen? 

Er worden bijv. snelfietspaden aangelegd om ook langere afstanden te overbruggen. Er zijn prachtige routes in onze gemeente om  te fietsen. Maar letten we wel goed op met elkaar hoe we fietsen? We hebben langzaam verkeer en snel langzaam verkeer. Heeft u onderstaand bord wel eens gezien? Heeft u wellicht ook gelezen? We hebben het vermoeden dat heel veel sportieve mensen het bord aan zich voorbij zien flitsen. 

Vele toerfietsers nemen onbewust de  regels niet op. Een dikke pluim voor die fietsclubjes die voordat ze op de fiets stappen, nagedacht hebben hoe ze zich in het verkeer willen manifesteren. Ze zitten juist op de fiets om zich even niet met allerlei regels en voorschriften bezig te houden.  

Wielrenners gedragscode 
Het fietsseizoen is weer begonnen: denk vooraf na met elkaar om veilig te kunnen genieten van je fietsactiviteit. Respect en tolerantie voor elkaar, maken een veilige situatie mogelijk. Dat betekent dat je laat zien waar je naar toe gaat zodat een ander daar rekening mee kan houden, maak ruimte voor elkaar zodat een ander erdoor kan, zorg dat je een bel en licht op je fiets hebt zodat een ander je hoort en ziet. Zorg dat je aandacht bij het verkeer is en niet elders. Wellicht komen wij u de komende tijd ergens in de gemeente Bergeijk tegen; we vragen dan u geheel corona-proof om uw aandacht. Graag tot dan!  

Kijk ook eens voor tips op onze website:
www.vvn.nl/in-je-buurt/noord-brabant/bergeijk  

VVN Werkgroep Groot Bergeijk