Verstandig je afval scheiden

Verstandig je afval scheiden

In elk huishouden wordt afval geproduceerd, en afhankelijk van de levensstijl in meer of mindere mate. Gelukkig is het mogelijk om daar op een verantwoorde manier vanaf te komen. Huisvuil wordt elke maand opgehaald, blik, drankkartons en plastic zelfs om de twee weken en ook het tuinafval kun je gewoon maandelijks aan de straat zetten. Papier en karton wordt maandelijks door de stichting kosteloos opgehaald. Verder is er nog een glasbak en kledingcontainer en sinds kort is daar het mobile scheidingsstation nog bijgekomen voor klein chemisch afval.

Heel veel moeite hoef je dus niet te doen om op een verantwoorde manier van het afval af te komen. Verstandig je afval scheiden, goed op de kalender letten en op tijd de container aan de straat zetten is 99% van de gevallen voldoende. En voor de rest kun je terecht bij de milieustraat in Bergeijk.

Zelfs met een onvoldoende voor begrijpend lezen lijkt het me niet ingewikkeld om te kiezen wat in welke container moet. Maar toch lijkt dat voor een enkeling nog moeilijk. Plastic, piepschuim en melkpakken in de papiercontainer, afvalzakken bij de kledingcontainer, porseleinen fondu bord bij de glasbak, zomaar enkele voorbeelden die ik afgelopen maanden tijdens mijn ZAP rondje ben tegengekomen. 

Vraag van de maand is: Hoe kunnen we dit in de toekomst voorkomen?

De filosofische zapper.