Vreemde kastjes in Riethoven ? 

Vreemde kastjes in Riethoven ? 

Wandelend door Riethoven zie ik kastjes op palen staan. Het is me het niet helemaal duidelijk waarvoor ze dienen. 

Ik heb ze op de foto gezet en ben op onderzoek uit gegaan. De linkse (op de kruising Heiereind-Eind) is nog steeds een mysterie voor me, maar over de rechtse (in de buurt van Dorpsstraat 24) heb ik wat informatie kunnen vinden. 

Het kastje is een van de ongeveer 50 kastjes geplaatst door het Regionaal meetnet Zuidoost-Brabant. Met kastjes zoals deze wordt de luchtkwaliteit gemeten. Alle meetdata zijn openbaar en hierdoor kunnen we dus zelf zien hoe het staat met de luchtkwaliteit in onze omgeving. 

Ja, en hoe staat het dan daarmee? 

Via het Samen Meten dataportaal van het RIVM vind ik “onze meetpaal”, genaamd de ILM_I16. Het portaal laat de fijnstof concentratie en stikstof meting zien, zowel actueel als het jaargemiddelde. Voor onze paal in Riethoven, maar ook voor de rest van Nederland. Kortom: dit kastje meet continue onze luchtkwaliteit en we kunnen zelf meekijken. 

Dit kan op de website: samenmeten.rivm.nl.  

Zo, het eerste kastje is opgelost. Ik ben echter nog steeds benieuwd wat dat andere kastje doet! Misschien weet een van jullie dit en hoor ik het of lees ik het binnenkort in de Houwmouw.