Word ZwerfAfvalPakker!

Word ZwerfAfvalPakker!

Graag willen we jullie aandacht vestigen op het zwerfafvalproject vanuit de gemeente Bergeijk voor ZwerfAfvalPakkers, ofwel ZAP’pers. 

‘ZAPper’ is een afkorting voor Zwerf-Afval-Pakker. ZAP’pers zijn inwoners van de gemeente Bergeijk die vrijwillig zwerfafval opruimen. Bijvoorbeeld wanneer ze een rondje (hard-)lopen, de hond uitlaten of bewust de natuur ingaan om zwerfafval op te ruimen. In de gemeente Bergeijk zijn al ruim 100 vrijwilligers actief! 

Hoe kom ik aan opruimspullen? 

Als je aangemeld bent als ZAP’per krijg je van de gemeente de volgende materialen in bruikleen: 

Kijk hier voor de informatie vanuit de gemeente en meld je aan. 

Maak Riethoven ook Groen!  

Jaap de Boer uit Geesteren is de initiatiefnemer van de site HelemaalGroen.nl en ontwikkelde de app Helemaal Groen, waarmee wordt vastgelegd welke route iemand die op zijn wandeling zwerfvuil verzamelt, heeft gelopen. Een route die is gelopen, zorgt voor een groen lijntje op de kaart. Als er op een route minstens eens per maand zwerfafval wordt opgehaald, blijft die route groen. Zo kan een plaats ‘Helemaal Groen’ worden. De Boer is zijn actie Helemaal Groen begonnen in Geesteren, maar streeft ernaar om heel Nederland Helemaal Groen te maken. 

Een gedragsverandering is het uiteindelijke doel, maar voorlopig is er nog genoeg werk voor al die mensen die zich in willen zetten voor hun eigen schone omgeving. Helemaal Groen is een leuk instrument om daarbij te gebruiken. Het registreert waar iemand zelf afval heeft ingezameld. Ook is te zien op de kaart waar al die anderen hun best gedaan hebben. Ieders afgelegde kilometers worden bijgehouden. 

De App+ updates zijn gratis te downloaden op de site www.helemaalgroen.nl