De nieuwe boterfabriek

Beluister hier de informatie over het object!

De nieuwe boterfabriek

Van 1895 tot 1911 stond ongeveer op de plek waar nu Café Restaurant De Sleutel staat de ‘Coöperatieve Roomboterfabriek Ceres’. De boterfabriek werd opgericht om de concurrentiepositie van de kleine boeren in Riethoven sterker te maken.  

In 1907 had de Gezondheidscommissie uit Valkenswaard aanmerkingen op de hygiëne in de fabriek. Aangezien de fabriek ook te klein was kwam er in 1911 vijftig meter verder aan de andere kant van de weg een nieuwe fabriek. Het gebouw stond wat verder van de openbare weg zodat  er voldoende ruimte was voor paard en wagen om te laden en te lossen. 

Al in 1915 stopte men met de fabriek. De stoomfabrieken waren in opkomst. Met stoom kon niet alleen boter van hogere kwaliteit geleverd worden, maar kon ook de melk worden gepasteuriseerd waardoor de kans op overdracht van ziekten als tuberculose en tyfus sterk verminderd werd. Riethoven sloot zich aan bij de in 1913 in Bergeijk gevestigde stoomzuivelfabriek St. Bernardus.  

De boterfabriek werd openbaar verkocht en verbouwd tot woonhuis. Na de oorlog waren er nog een aantal jaren het postkantoor en de telefooncentrale van Riethoven in gevestigd. Het pand werd daarna als woning nog diverse keren gerenoveerd. 

 

Afbeelding: Familie Smets voor voormalige boterfabriek omstreeks 1930.

Meerriethoven