Drie boerderijen Walikerplein

Beluister hier de informatie over het object!

Drie boerderijen Walikerplein

Op het Walikerplein staan drie boerderijen die alle drie als rijksmonument te boek staan. Samen vormen ze het Walikerplein wat een zeer karakteristieke woonvorm toont voor dit deel van de Brabantse Kempen. Het zijn alle drie boerderijen van het Kempische langgeveltype onder een rieten wolfsdak. De grote dakhellingen van de lange gevels worden aan de korte gevels afgesloten door een steiler wolfseind en een steil dieper schild aan de achterzijde.  Voorhuis, stal en schuur liggen in elkaars verlengde en alle deuren zijn geplaatst in de lange gevels.  

De boerderij op Walikerplein 2 heeft op het dak een voet van pannen en zesdelige schuiframen met luiken. En er hoort ook nog een uit hout, leem en riet opgetrokken schuurtje bij. 

De boerderij op Walikerplein 3 werd van 2014 tot 2017 grondig verbouwd tot een eigentijdse woning met behoud van alle historische elementen zoals eikenhouten gebinten en oude metselwerk binnenmuren. Ook de kap met een voet van pannen werd geheel vernieuwd. De boerderij wordt omringd door een natuurtuin. 

Afbeelding: Boederijen Walikerplein 1965 door Gaston Remery.

Meerriethoven