Het oude gemeentehuis

Beluister hier de informatie over het object!

Het oude gemeentehuis

Dit gemeentehuis verving in 1932 het te klein geworden oude gemeentehuis iets verderop aan het dorpsplein. De architect was Franciscus Vervest uit Eindhoven die bouwde volgens de Delftse School, een stroming in het traditionalisme. Hij tekende ook de huizen van Nol Tops, gemeentesecretaris van Asseldonk en meester Knoops in de Dorpsstraat. Het gemeentehuis kreeg een fraaie hoofdingang met bordes en er waren cellen in de kelder. De glas-in-lood ramen aan weerszijden van de hoofddeur tonen de wapens van Noord-Brabant en Sint Willibrordus, de patroonheilige van Riethoven. Deze laatste staat ook boven in de voorgevel. 

In 1979 kwam er een nieuwe vleugel met een aparte ingang voor het gemeentepersoneel. De hoofdingang met zijn karakteristieke trap en bordes werd alleen nog gebruikt bij speciale gelegenheden. In de voorgevel staan gedenkstenen met de namen van de burgemeester, wethouders en raadsleden bij de bouw in 1932 en bij de verbouwing in 1979. 

In 1997 hield de gemeente Riethoven op te bestaan. Het gemeentehuis kwam in de openbare verkoop en werd gekocht door het Bouwtechnisch Adviesbureau J.A. de Beijer B.V.. 

Het gemeentehuis is een gemeentelijk monument. 

Rechts voor het gebouw staat een bij de opening in 1932 geplante bruine beuk. 

 

Afbeelding: Gemeente huis omstreeks 1935.

Meerriethoven
Afbeelding: Opening gemeentehuis in 1932