Het Parochiehuis 

Beluister hier de informatie over het object!

Het Parochiehuis 

In 1938 werd op initiatief van pastoor Verhoeven naast de lagere school dit pand gebouwd als eenklassige kleuterschool voor de opvang van vier- en vijfjarigen. Destijds was er linksvoor nog een bijbouw, het kolenhok, dat in 1955 bij de komst van centrale verwarming werd afgebroken. ‘Stoute’ kinderen werden hierin soms voor straf opgesloten.  

In 1961 bouwde men vanwege ruimtegebrek achter dit gebouw een nieuwe kleuterschool met twee lokalen en een speellokaal. De oude kleuterschool deed daarna enige tijd dienst als noodwinkel. De zolder werd door de scouting gebruikt vanaf de oprichting in 1962 tot 1978, daarna verhuisde die naar de blokhut D’n Duvelshoek in de Molenstraat. 

In 1964 was er ruimtegebrek op de lagere school en werd de oude kleuterschool opnieuw ingezet als klaslokaal.  

Vanaf 1972 tot 1990 fungeerde het gebouw als peuterspeelzaal. 

In 1990 ging het beheer van het gebouw (terug) naar de kerk. Er vonden vergaderingen plaats en het werd repetitieruimte voor diverse koren. Na een verbouwing in 2008, een uitbreiding met een keukentje en moderne toiletten, werd het Parochiehuis. De zolder kreeg een nieuwe dakkapel en daar zijn nu diverse verenigingen zoals het IVN en de Techniekclub gehuisvest. 

 

Afbeelding: Kleuterschool in  1939.

Meerriethoven