Kiosk

Beluister hier de informatie over het object!

Kiosk

Op initiatief van waarnemend burgemeester Verhagen, in 1945 mede oprichter van het Riethovense fanfarecorps, werd in 1948 een noodkiosk gebouwd als oefengelegenheid voor hun eerste concours. Veel Riethovenaren hebben hier toen hun bijdrage aan verleend. In 1952 kreeg de kiosk zijn definitieve vorm. De eerste versie van de kiosk stond aan de Dorpsstraat, ongeveer op de plaats waar nu Café Restaurant de Sleutel staat. In 1970 werd de kiosk verplaatst naar zijn huidige plek. In de loop der jaren raakte de kiosk zwaar in verval, er was bij het herinrichten van de Brouwerswei zelfs sprake dat de kiosk zou verdwijnen. 

Door een actiegroep werd daar toen tegen geprotesteerd en een aantal vrijwilligers en lokale ondernemers hebben toen gezamenlijk de kiosk opgeknapt. Er werd een nieuwe vloer gelegd, de staanders werden vervangen en geschilderd en het dak werd opnieuw van riet voorzien.  

In 2008 werd de gerestaureerde kiosk officieel geopend en sindsdien vindt hier jaarlijks op de eerste zondag in september de kioskbrunch plaats. 

Het Riethovens Harmonie Corps, in 1971 werd de fanfare door het toevoegen van houten blaasinstrumenten een harmonie, geeft enkele keren per jaar uitvoeringen op of rondom de kiosk. 

 

Afbeelding: Voormalige kiosk in 1981 door Wies van Leeuwen. 

Meerriethoven
Afbeelding: Verplaatsing kiosk in 1970.