Mariakapellen

Beluister hier de informatie over het object!

Mariakapellekes

Tijdens de oorlog beloofde pastoor Verhoeven zijn parochianen om Mariakapelletjes te laten bouwen indien Riethoven ongeschonden door de oorlog zou komen. 

Na de bevrijding bleek dat de oorlog geen Riethovense slachtoffers had gemaakt, de pastoor hield woord en de Riethovense aannemer Driek Das bouwde vier kapelletjes. In 1949 op het Eind en op Walik, in 1950 op Broekhoven en de laatste in 1951 op de Voort. 

Het kapelletje op de hoek Tonterstraat-Dorpsstraat is wat groter dan de andere drie, het heeft een hek en kan betreden worden. De anderen hebben een vaste muur aan de voorkant. Buurtbewoners houden de kapelletjes tot op de dag van vandaag netjes en ze voorzien ze van kaarsen en verse bloemen.   

Bij drie kapelletjes werd ooit een Mariabeeld gestolen en door vandalisme werd er ook wel eens wat vernield. 

Naast het kapelletje op het Eind staat een ongeveer 90-jarige bruine beuk. 

 In de oorlog waren er op het grondgebied van Riethoven wel slachtoffers gevallen. Op 22 juni 1944 stortte op Walik een bommenwerper neer waarbij zeven mannen om het leven kwamen, vier Engelsen en drie Australiërs. Op initiatief van de heemkundegroep Riethoven werd op 22 juni 2019, precies 75 jaar later, een oorlogsmonument onthuld nabij de plaats waar het vliegtuig neerkwam.  

Hiermee kreeg Riethoven zijn vijfde oorlogsherinnering. 

 Afbeelding: Kapeldorpsstraat inwijding 1949.

Meerriethoven
Afbeelding: Kapel Eind.
Afbeelding: Kapel Walik.
Afbeelding: Kapel Schoolstraat.
Afbeelding: Kapel Dorpsstraat.