Sigarenfabriek Gebroeders van Deijck

Beluister hier de informatie over het object!

Sigarenfabriek Gebroeders van Deijck

Tot het midden van de negentiende eeuw werden de meeste sigaren via thuiswerk gemaakt omdat het vooral nog handwerk was. Vanaf dan verschenen er overal in de Kempen sigarenfabrieken waarin de productie door machines werd overgenomen. De gebroeders van Deijck zagen in 1902 hierin een kans en bouwden hier in een dan nog lege straat hun sigarenfabriek. Aan de rechterkant bevonden zich de kantoorruimtes en aan de linkerkant was het fabrieksgedeelte. Uit de bevolkingsregisters van Riethoven uit die tijd bleek dat een aantal sigarenmakers uit België kwamen. Ze woonden veelal in woningen van de fabrikant. 

De fabriek liep goed in de beginjaren. Zo werd in 1907 een versierde reuzensigaar uitgereikt aan de nieuwe koning van het Sint Anna gilde. 

De fabriek stopte in 1922. Tegen onder meer de steeds verdergaande mechanisatie en opschaling van de sigarenindustrie was deze kleine fabriek niet opgewassen. Veel sigarenmakers vertrokken naar de Willem ll en de Hofnar in Valkenswaard. 

Het gebouw werd verkocht en het kantoorgedeelte werd woning. Het fabrieksgedeelte werd tot de beginjaren vijftig nog gebruikt als meubel- en timmerwerkplaats en daarna ook omgebouwd tot woning. 

 

Afbeelding: Links de voormalige sigarenfabriek omstreeks 1940.

Meerriethoven