Vlindertuin

Beluister hier de informatie over het object!

Vlindertuin

Deze vlinder- en insectentuin werd aangelegd door de jeugdgroep-IVN Riethoven voor het project “Een kern waar pit in zit”. Toenmalig burgemeester Inge Bakker opende de tuin in 1997. 

Enkele jaren geleden moest er vanwege de aanleg van het fietspad naar Walik aan de linkerzijde een groot deel van de oorspronkelijke tuin worden ingeleverd, maar dat verlies werd aan de rechterzijde vervolgens ruimschoots gecompenseerd. Dat nieuwe deel moest wel opnieuw aangeplant worden, dat werd gedaan door groep 8 van de basisschool tijdens de Boomfeestdag van 2019. Het verschil in aanplant en leeftijd van bomen en struiken is duidelijk te zien. 

Alle bomen, struiken en planten die er staan zijn goed voor vlinders en insecten, in de zomer zijn die dan ook ruimschoots aanwezig. 

Het prieeltje met daarin de picknicktafel en bank dateert uit 2017, net als de boombank bij de eik. 

Bij het insectenhotel staat een boomschijf met daarin een vlindervorm. Dit is een schijf van de oude vrijheidsboom die bij de kerk stond en in 2017 werd geveld. 

In de tuin staat ook een notenboom ter herinnering aan Jos van Gerwen. Hij was een van de initiatiefnemers van het jeugd-IVN. Het onderhoud van de tuin gebeurt door een twaalftal vrijwilligers die hier elke zaterdagmorgen bezig zijn.   

Meer weten over vlinders en insecten? Kijk op ‘Tuinieren voor vlinders van de Vlinderstichting’ of download de ‘vlinderherkenningsapp’.

 

Afbeelding: bovenaanzicht vlindertuin. 

Meerriethoven