Voedselbos

Beluister hier de informatie over het object!

Voedselbos

Op dit bosperceel zijn Jeanne en Ger Cremers bezig om het oorspronkelijke dennenbos te transformeren naar een vrij toegankelijk voedselbos. Op termijn worden alle naaldbomen vervangen door loofbomen. Dat kunnen bomen of struiken zijn die iets eetbaars opleveren, bijvoorbeeld fruit, bessen en noten, of die gunstig zijn voor de bodem. Die transitie gaat wel een aantal jaren duren. De belangrijkste eigenschap wat een voedselbos eigenaar moet hebben is: geduld. Niet alles groeit even goed, sommige struiken worden opgevreten, droogte en storm eist zijn tol. 

In een voedselbos werken alle bomen en struiken samen en in lagen. Er wordt onderscheid gemaakt in 7 lagen: de hoge kruinlaag (notenbomen ), kleine fruitbomen, struiklaag (bessen en frambozen), kruidenlaag, bodembedekkers, wortelen en knollen en klimplanten.  

Hun droom is dat over een aantal jaren iedereen hier vrij rond kan lopen, kan genieten van alles wat er groeit en bloeit en indien het seizoen dat toelaat, kan proeven van wat het bos op dat moment te bieden heeft. 

Volg de met boomstammen gemarkeerde paden en wandel door het bos. En is er iets te proeven: doe dat gerust.

 

Afbeelding: overzicht bebossing in een voedselbos. 

 

Meerriethoven