Wonen en samenleven

Met dit thema richt de Coöperatie Meer Riethoven zich op huisvesting, maatschappelijke en gemeenschapsvoorzieningen en ontmoetingen voor alle inwoners. Jong, oud en met een beperking.

We stimuleren en organiseren “ontmoeting” tussen jong en oud. Samen leven, samen wonen, recreëren en voor elkaar zorgen zijn voor alle inwoners en voor een levendig dorp belangrijk. We organiseren goede maatschappelijke voorzieningen en toekomstbestendige gemeenschapsvoorzieningen. 

Fietsmaatjes Riethoven

Fietsmaatjes Riethoven maakt het mogelijk dat mensen die niet meer zelfstandig kunnen of willen fietsen, samen fietsen met een vrijwilliger (fietsmaatje) op een duo fiets. Bijvoorbeeld voor ouderen, licht gehandicapten of mensen met een tijdelijke blessure.
Het doel is om de gasten fietstochten van circa 1 – 3 uur aan te bieden op een duo fiets met elektrische trapondersteuning, met de mogelijkheid om zelf mee te trappen, en zittende naast een fietsmaatje die trapt en stuurt.

We houden jullie verder op de hoogte via onze website, facebook, nieuwsbrieven, houwmouw en andere publicaties

Achter de sleutel

De huisvestingsmogelijkheden spelen een zeer belangrijke rol in de afweging van jongeren en jonge ouders om in Riethoven te blijven wonen of zich als nieuwkomer (of terugkomer) te vestigen. Voor “starters” zijn de mogelijkheden beperkt. Er is behoefte aan woningen voor 1-persoons huishoudens. Groeiende gezinnen willen doorstromen naar een grotere woning. De meeste senioren en mensen met een beperking willen zo lang mogelijk zelfstandig thuis of in hun eigen omgeving blijven wonen. Dat betekent dat geschikte woningen beschikbaar moeten zijn. Wij zetten ons ervoor in om die geschikte (doorstroom)woningen beschikbaar te krijgen, zowel door nieuwbouw als aanpassing van de bestaande woningvoorraad.

Inbreidingsgebeid
Het inbreidingsgebied ‘Achter de Sleutel’ (Dorpsstraat/Gildestraat/Tonterstraat) biedt de gewenste mogelijkheden en wordt samen met ons ontwikkeld. Wij zijn gesprekspartner van gemeente, woningstichting en ontwikkelaars en ondersteunen de belangstellende jongeren en senioren die in dat gebied willen wonen of bouwen.
Contact: achterdesleutel@meerriethoven.nl

Gemeenschapsvoorzieningen

De Rietstek wordt het “Huis van Meer Riethoven”. Maar wat is de behoefte in de (nabije) toekomst? De huidige gemeenschapsvoorzieningen in Riethoven zijn vele jaren geleden gebouwd. Uit een inventarisatie door de Kernraad blijkt dat de bestaande gemeenschapsvoorzieningen door eigenaren, beheerders, verenigingen en gebruikers gezien worden als verouderd, sterk versnipperd en voor wat betreft het voorzieningenniveau niet toekomstbestendig. Samen met de Kernraad onderzoeken en ontwikkelen we een passende beschikbaarheid van toekomstbestendige gemeenschapsvoorzieningen in Riethoven. De inbreng van onze ambassadeurs is daarbij van cruciaal belang.
Contact: info@meerriethoven.nl

School moestuin

De werkgroep van de moestuin heeft niet stilgezeten! De moestuin begint aardig op een moestuin te lijken. Courgette-, tomaten- en pompoenplantjes zijn gezet; savooiekool, rode kool, spitskool en allerlei verschillende soorten sla staan keurig in een rij. Prei en ui, wortel en biet, radijsjes, venkel, zelfs wat aspergeplanten staan er. Aardappelen kunnen straks geoogst worden.

In plantenbakken hebben we aardbeien gezet en verschillende kruiden. De grond heeft eerst nog wat bewerkingen nodig maar binnenkort kun je er de eerste bedden zien, een kruidencirkel en een krijtbord voor de communicatie. Er wordt nog een hek getimmerd, een pad van houtsnippers aangelegd en stammetjes om op te gaan zitten. Ideeën genoeg om er iets leuks van te maken. Ondertussen kunnen jullie de moestuin bewonderen en een boodschap achterlaten op het krijtbord. Van een gulle gever hebben we twee sproeiers gekregen wat zeer welkom was in deze droge tijd.

En de jongeren op de foto hebben een mooi insecten hotel geknutseld dat een geschikte plek krijgt in de moestuin.

Ben je nieuwsgierig kom gerust eens kijken. Belangrijk is wel dat de moestuin niet over het schoolplein benaderd mag worden omdat er geen mensen op het schoolplein mogen komen i.v.m. Corona. Dus graag via de andere kant de boel bekijken.

Maandagnamiddag zijn we er vaak te vinden. We hebben hout gekregen voor een compostbak, heeft iemand zin deze te timmeren? We vinden het altijd leuk als meer mensen zich bij ons aansluiten. Mariëlla, Rob, Petra en Karolien zijn de initiatiefnemers en willen je graag ontvangen. Wil je meer weten, neem dan contact op met Karolien (beheerder@rietstek.nl) of via deze button.

Meer Riethoven

Website “Meer Riethoven” is een dorpswebsite van, voor en over het dorp Riethoven. Het is een nieuw informatieplatform voor de inwoners, nieuwkomers, bezoekers, toeristen en andere geïnteresseerden.

Lees nu verder