Weinig kans voor behoud van huidige supermarkt in Riethoven

Weinig kans voor behoud van huidige supermarkt in Riethoven

Begin 2023 kondigde de huidige eigenaar van de supermarkt in Riethoven aan dat hij in mei 2024 stopt. Daar legden inwoners van het dorp zich niet zomaar bij neer. Zij onderzochten de afgelopen maanden welke opties er waren voor het behouden van een supermarkt. Helaas zien zij weinig kansen voor een supermarkt in huidige vorm en op de bestaande locatie.

Aanleiding voor het bewonersinitiatief

Tijdens een inwonersavond in maart 2023 kondigde Kim Fekete, de eigenaar van de supermarkt in Riethoven aan dat hij in mei 2024 stopt. De dorpscoöperatie Meer Riethoven nam daarop het initiatief om te kijken of er toch een winkelvoorziening voor het dorp kon blijven en in welke vorm. Daaruit is de werkgroep Supermarkt Riethoven ontstaan.

De mogelijkheid van een doorstart met SPAR

Een van de opties die de werkgroep onderzocht, was een doorstart onder de naam van SPAR. Hierbij zou de SPAR als huidige huurder blijven. Zij zouden dan samen met de eigenaar van het pand kijken naar een mogelijke doorstart. Deze optie had de voorkeur van de werkgroep. De enige harde eis die SPAR daarbij stelde was het vinden van een ondernemer die de kar trekt. Tot op heden is die ondernemer nog niet gevonden en hiermee is de kans op een doorstart met de SPAR 3.0 formule niet meer aan de orde.

Contact met andere succesvolle doorstartende buurtwinkels

In de omgeving van Riethoven bestaan al verschillende succesvolle buurtwinkels. Om te leren van die succesverhalen ging de werkgroep in gesprek met de initiatiefnemers daarvan. Denk aan Sterksel en Leenderstrijp. De werkgroep kwam er snel achter dat er voor dit soort concepten een grote betrokkenheid van het dorp nodig is. Onder andere in de vorm van financiële middelen, een bedrijfsleider met zijn/haar assistent en een grote groep vrijwilligers die de winkel draaiende houdt. De werkgroep constateerde dat dit een te groot financieel risico met zich meebrengt en adviseert deze optie dan ook niet in Riethoven.

Het moet over een andere boeg

Volgens de werkgroep Supermarkt in Riethoven is er slechts één optie die de moeite waard is om te onderzoeken. Ze adviseerde bestuur MeerRiethoven om de werkgroep opdracht te geven om de mogelijkheid van een kleinschalige winkelvoorziening op een andere locatie in het dorp te onderzoeken. In die winkelvoorziening gaat het dan niet alleen om boodschappen doen, maar ook om sociaal contact.

Het bestuur van Meer Riethoven heeft dit advies overgenomen en hoopt in februari/maart 2024 een eerste uitwerking aan inwoners van Riethoven te presenteren. Wil jij  een bijdrage leveren aan dit onderzoek? Meld je aan via: supermarkt@meerriethoven.nl

Lees hier het volledige advies van de werkgroep;